Informasjon om medlemsinnlogging
Alle ansatte i Finans Norges medlemsbedrifter kan opprette en medlemsbruker for å få tilgang til lukket medlemsinnhold på våre nettsider.
Slik får du tilgang til lukket medlemsinnhold og medlemsnyheter.
Her finner du oversikt over alle fagartikler og dokumenter om rettslige rammebetingelser av betydning for Finans Norges medlemmer. Innhold som gjelder din bransje vises også inne på bransjesiden.
Alle ansatte i Finans Norges medlemsbedrifter kan opprette en medlemsbruker for å få tilgang til lukket medlemsinnhold på våre nettsider.
Slik får du tilgang til lukket medlemsinnhold og medlemsnyheter.
Finans Norge har utarbeidet bransjeavtaler for utveksling av nødvendig informasjon mellom pensjonsleverandørene som skal benyttes ved flyttinger og tilbudsforespørsler. Det er også utarbeidet såkalte flyttefiler og tilbudsfiler som følger i vedlegg til bransjeavtalen.
Et inkassoselskap kan i noen tilfeller forsøke å løse skyldig gjeld med såkalte utenrettslige gjeldsforhandlinger. Dette innebærer at det foreslås løsninger for tilbakebetaling uten rettslige skritt til Namsfogden. For å kunne få på plass en avtale om frivillig betalingsordning mellom forbruker og inkassoselskapet er det viktig at forbruker erkjenner sin gjeld gjennom et gjeldsbrev. Se malen nedenfor.
Inkassobransjen ønsker en effektiv og god innkreving av skyldig gjeld. Dette innebærer også forsøk på å løse saken sammen med forbrukeren før kravet sendes til Namsmannen som siste utvei. Derfor har næringen i fellesskap laget en bransjenorm som våre medlemmer har forpliktet seg til å følge.
21. juni 2023 la Finans Norge frem en veileder for beregning av finansierte klimagassutslipp. Veilederen skal bidra til å øke kvaliteten og sammenlignbarheten til finansierte klimagassutslipp.
Dette dokumentet er utarbeidet som en veileder / mal for finansforetakene ved utforming av tilbudsbrev for innvilgelse av lån i henhold til lov om statlig garantiordning for lån til små og mellomstore bedrifter av 24. mars 2020 nr. 59.
Hovedavtalen for 2022-2023 mellom Landsorganisasjonen Norge (LO) og Finans Norge. Det finnes ikke en egen kommentarutgaven til denne hovedavtalen.
I juni 2023 kommer EU-kommisjonens lovforslag om "Open Finance", som også vil være aktuelt for Norge. Hva er det og hvordan vil det påvirke norsk finansnæring?
I januar 2025 trer EUs forordning DORA i kraft i EU. Forordningen definerer og harmoniserer detaljerte krav til finansinstitusjoners håndtering og vurdering av IKT-risiko. Forordningen har som mål å styrke næringens operasjonelle digitale motstandskraft.
I dette nummeret av Finansrett har vi 71 saker. Noen av sakene du kan lese om er forslag til ny finanstilsynslov, nye endringer i CRR/CRD IV-forskriften, forslag til endringer i konkurranseloven om markedsetterforskning og overtredelsesgebyr for fysiske personer, og EU-forslag til nye taksonomikriterier.
Finans Norge viser til Nærings- og fiskeridepartementets høringsbrev fra 19. juni 2023. Departementet sender på høring et forslag til forskrifter for å gjennomføre regler i direktiv (EU) 2019/1151 om bruk av digitale verktøy og prosesser innen selskapsretten (digitaliseringsdirektivet).
Det vises til høring hvor Finansdepartementet i samråd med Justis- og beredskapsdepartementet sender lov om innkreving av statlige krav mv. (innkrevingsloven) og etablering av ett utleggstrekk og modernisering av utleggsporsessen i tvangsfullbyrdelsesloven på høring. Nedenfor følger Finans Norges innspill.
Vi viser til Finansdepartementets høringsbrev fra 6. juni 2023 av forslag om innføring av regler om global minimumsbeskatning i Norge. Finans Norge ber departementet vurdere om det kan gjøres noen avgrensninger i utvidelsen, slik at rapporteringsforpliktelsen blir mindre byrdefull for de berørte konsernene.
Gi oss gjerne en kommentar i tillegg. Hvordan kan vi forbedre oss?