Bærekraft og klima

Norge og verden står overfor en betydelig omstilling for å nå klimamålene. Finansnæringen spiller en nøkkelrolle i Norges omstilling. Målet er en lønnsom og bærekraftig finansnæring i 2030. Her finner du Finans Norges veikart, statistikk, veiledere og maler for arbeid med bærekraft og klima.

Dette arbeider vi med

  1. Beyond compliance

    Finanslunsj podkast: Klimaspesial! Regelverksutviklingen innen bærekraft har skutt fart de siste årene, og en tsunami av rapporteringskrav vil treffe alle bedrifter. Sammen med Bjørn Kjærand Haugland fra Skift og Sjur Gaaseide, administrerende direktør i Deloitte Norge diskuterer vi hva dette innebærer for hele næringslivet og hva det byr på av forretningsmuligheter.

  2. EUs arbeid med nytt bygningsenergidirektiv

    EU jobber i disse dager med å revidere sitt bygningsenergidirektiv (2010/31/EU) fra 2010. Bygningsenergidirektivet omhandler blant annet energiforbruket til bygg, og EU ønsker å sette nye krav til energieffektivitet i nye og eksisterende bygg i Europa.

  3. Rådgivning for fremtiden

    Finanslunsj podkast: I klimaspesialen av Finanslunsj diskuterer vi sammen med Bjørn Kjærand Haugland fra Skift og Rasmus Nord, administrerende direktør i Sweco Norge hvordan vi skal bygge en mer bærekraftig fremtid. Hvordan skal vi sikre nok kraftproduksjon og klimatilpasning, og hva slags rolle vil naturen spille fremover?

Bil som kjører på en bro over elv med høy vannføring.

Veikart for grønn konkurransekraft i finansnæringen

Finans Norges veikart beskriver veien til en lønnsom og bærekraftig finansnæring i 2030.

Illustrasjon av grønt tre som gror.

Møteplass om bærekraft

Hvert år arrangerer Finans Norge faglige møteplasser om bærekraftig finans.

FNs prinsipper for bærekraftig bankdrift

Finans Norge har sluttet seg til FNs prinsipper for bærekraftig bankdrift (UNEP FIs Principles for Responsible Banking). Bankmedlemmene i Finans Norge oppfordres også til å signere prinsippene som enkeltbanker.

Hva er UNEP FI?

FNs klimainitiativ innen finans (UNEP FI) er et globalt samarbeid mellom FN og finanssektoren. Et av initiativene til UNEP FI er de såkalte prinsippene for bærekraftig bankdrift (Principles for Responsible Banking), som ble endelig vedtatt i juli i år.

Prinsippene skal lanseres på FNs generalsamling i New York den 22. og 23. september. Over 100 banker og organisasjoner har allerede sluttet seg til prinsippene, herunder den europeiske bankforeningen og den europeiske sparebankforeningen (EBF og ESBG). Nå har også Finans Norge besluttet å signere prinsippene.

Må være transparente

Prinsippene for bærekraftig bankdrift betyr at banker er transparente om hvordan deres produkter og tjenester skaper verdier for kunder og investorer, i tillegg til samfunnet som helhet.

Prinsippene skal veilede bankene i sitt bærekraftarbeid, og støtte opp under samfunnets overordnete mål, i tråd med FNs mål for bærekraftig utvikling og Parisavtalen.

Vil informere

Finans Norge vil, som et tilsluttende medlem, informere våre bankmedlemmer om UNEP FI sitt arbeid og oppfordre medlemmer til å signere prinsippene som enkeltbanker. Finans Norge har tidligere sluttet seg til FNs prinsipper for ansvarlige investeringer og FNs prinsipper for bærekraftig forsikringsvirksomhet.

FNs prinsipper for bærekraftig forsikringsdrift

Finans Norge støtter finansinitiativet i FNs miljøprogram gjennom å slutte seg til programmets prinsipper for bærekraftig forsikringsvirksomhet, PSI – Principles for Sustainable Insurance.

Tilslutningen innebærer støtte til en overordnet målsetting om å bidra til en bærekraftig utvikling av forsikringsnæringen i Norge.

Rent praktisk forventer FN at Finans Norge årlig forplikter seg til å iverksette minst én aktivitet til støtte for bærekraftprinsippene, for eksempel innenfor forskning eller utdanning, som vertskap for bærekraftarrangementer eller i form av andre relevante aktiviteter.

FNs miljøprogram

UNEP Finance Initiative PSI (Principles for Sustainable Insurance)

Lurer du på noe? Ta gjerne kontakt.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg. Hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt