Digitalisering

Finans Norge jobber aktivt for å tilrettelegge for digital robusthet gjennom effektiv digitalisering, cybersikkerhet, samarbeid med offentlige aktører og samtidig ivareta forbrukere i et stadig mer digitalisert samfunn.

Hva gjør Finans Norge?

Om digitalisering og forbruker som kjerneområde i Finans Norge

Finans Norge jobber aktivt for å tilrettelegge for effektivisering med digitalisering og samtidig ivareta forbrukere i et stadig mer digitalisert samfunn. Vi følger tett utviklingen i EUs digitale agenda, vi samarbeider med det offentlige, og bidrar til cyber-sikkerhet og kunnskap om nye finansielle tjenester.

Finansnæringen har ledet an digitaliseringen av Norge. Fra den spede begynnelse med å automatisere håndteringen av giroer, har det gått fort fra kontanter til elektroniske betalinger, fra kontanter til kort og betaling med mobiltelefon og fra filialer til nettbank, BankID og nå mobilbank.

Finans Norge jobber aktivt for å tilrettelegge for ytterligere effektivisering med digitalisering, samtidig som vi ikke glemmer potensielle utfordringer digitalisering fører med seg.

Dette arbeider vi med

  • Digitalisering påvirker det regulatoriske rammeverket for finansielle tjenester og aktører, det påvirker utviklingen av finansielle tjenester og utviklingen av samfunnet. Vi følger tett utviklingen i EUs digitale agenda som kommer til å legge rammer for regulering av finanstjenester i årene fremover, deriblant tilbyr vi relevante fagressurser på vår temaside om DORA.

  • Gjennom flere år har Bits/Finans Norge ledet an i samarbeidet mellom private og offentlige i DSOP-programmet, og nå bistår Finans Norge med administrasjon av OPS-ØK samarbeidsplattform, møteplasser og aktiviteter

  • Finans Norge har også gjennom satsingsområdet satt utviklingen finansielle tjenester på agendaen. Vi har studert kryptovaluta og digitale sentralpenger.

  • Finans Norge arbeider også for å trygge forbrukere i et digitalt samfunn, gjennom å bidra til å ivareta forbrukere i et stadig mer digitalisert samfunn. Vi jobber med en rekke temaer, for eksempel svindel, inkluderingsspørsmål og hvordan man skal sikre sin elektroniske ID.

  • Cyber-sikkerhet vil bli en stadig større utfordring i et stadig mer digitalisert samfunn. Stater og profesjonelle kriminelle bruker stadig større ressurser på å trenge seg inn i digital infrastruktur, enten med økonomisk motivasjon eller for å destabilisere samfunn de angriper. Finansiell infrastruktur er en del av samfunnet kritiske infrastruktur. Finans Norge har derfor økt ressursinnsatsen på arbeidet med cyber-sikkerhet.

Aktuelle saker

  1. Ny veileder møter EUs krav om DORA

    Finans Norge har lansert en ny veileder om leverandørstyring for å hjelpe finansnæringen med å møte EUs krav om digital motstandsdyktighet.

  2. Norsk finansnæring markerer startskudd i EU

    – DORA handler ikke bare om tekniske løsninger, men om å bygge en kultur for motstandskraft og samarbeid, sa Pål Christian Waag, fagdirektør cybersikkerhet i Finans Norge.

EUs forordning om DORA

17. januar 2025 trådte DORA i kraft i EU

Her finner du relevant informasjon, webinar, informasjonsvideo og oppdateringer fra Finans Norge om EUs regelverk for Digital operasjonell motstandskraft (DORA).

Personellsikkerhet i finans

Finansnæringen styrker seg mot digitale trusler, men innsiderisikoen øker. Last ned vår veileder i personellsikkerhet og lær hvordan du effektivt håndterer risikoen i alle faser av et arbeidsforhold.

Siste høringer og brev til myndigheter

  1. Årsrapport om Offentlig-Privat Samarbeid (OPS ØK)

    Her finner du årsrapporten som beskriver hvordan finansnæringen og offentlige aktører samarbeider for å forhindre økonomisk kriminalitet. Samarbeidet administreres av Finans Norge gjennom OPS ØK (tidligere OPS AT) og er en del av Finans Norges satsingsområde Digital Robusthet.

  2. Veileder for styring av IKT- tredjepartsrisiko i finansnæringen

    Formålet med veilederen er å hjelpe virksomheter i finansnæringen med å styre tredjepartsrisiko på en systematisk og effektiv måte, i tråd med kravene i DORA (Digital Operational Resilience Act).

  3. Høringssvar til EU-kommisjonen om deling av finansdata

    EU-kommisjonens forslag innebærer at finansnæringen må utvikle regler og tekniske løsninger for å dele kundedata med tredjeparter når kunder ønsker det. Finans Norge stiller spørsmål om like konkurransevilkår.

Om samarbeidet mellom finans og offentlig sektor (DSOP)

Slik sparer DSOP samfunnet for milliarder

Finans Norge og Bits deltar på vegne av finansnæringen i et av Norges største og viktigste digitaliseringsprosjekter. Prosjektet kalles Digital Samhandling Offentlig Privat (DSOP). Målet er å digitalisere og effektivisere viktige prosesser i samfunnet. DSOP vil spare samfunnet for 60 milliarder over de neste 10 årene. 

I 2016 innledet Skatteetaten, Brønnøysundregistrene og finansnæringen et samarbeid som fikk navnet Digital Samhandling Offentlig Privat (DSOP).

Partene i prosjektet samarbeider om å digitalisere og effektivisere viktige prosesser i samfunnet. 

Se også: 

Video om DSOP-programmet (26.03.2023 YouTube) 

Sparer samfunnet for 60 milliarder (09.12.2021 finansnorge.no)

Offentlig-privat samarbeid mot hvitvasking, terrorfinansiering og bedrageri (OPS AT i Finans Norge)

Lurer du på noe? Ta gjerne kontakt.
Tom Høiberg, direktør for digitalisering og betaling i Finans Norge. Foto.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg. Hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt