Forventnings-barometeret

Kvartalsvis undersøkelse som måler norske husholdningers forventninger til egen og landets økonomi.

Norske husholdninger har tatt grep og opplever kontroll

Hovedindikatoren til Forventningsbarometeret har styrket seg, og vi er på vei opp fra bunnpunktet i 4. kvartal 2022. Nå viser målingen at flertallet har fått tilbake troen på egen økonomi, og er årsaken til at hovedindikatoren styrker seg.

Om barometeret

Forventningsbarometeret er en undersøkelse som hvert kvartal måler norske husholdningers forventninger til egen og landets økonomi. Undersøkelsen foretas av Kantar TNS og er et samarbeidsprosjekt mellom Finans Norge og Kantar TNS. Den første målingen ble gjort i 1992 og de samme spørsmålene har blitt stilt hvert eneste kvartal siden den gang.

Tidligere pressemeldinger om Forventningsbarometeret:

  1. Norske husholdninger har tatt grep og opplever kontroll

    Hovedindikatoren til Forventningsbarometeret har styrket seg, og vi er på vei opp fra bunnpunktet i 4. kvartal 2022. – Nå viser målingen at flertallet har fått tilbake troen på egen økonomi, og dette er årsaken til at hovedindikatoren styrker seg, sier Kari Olrud Moen, administrerende direktør i Finans Norge.

  2. Forbrukerne tror det verste er over?

    Hovedindikatoren for Forventningsbarometeret er fortsatt på historisk lave nivåer. Men det er overraskelser. Husholdningenes vurdering av egen økonomi fremover gjør et byks opp, fra historiske bunnivåer til et nøytralt område. Spørsmålet er om vi er for optimistiske?

  3. Folket som var ferdigkjøpt i 2008

    Denne uken la Finans Norge frem Forventningsbarometeret for 1. kvartal 2023. Det viser fortsatt husholdninger preget av høy inflasjon, høye strømpriser og en rente som begynner å bite. Vi rapporterer all time low på økonomiske forventninger. Men barometeret forteller også en meget interessant historie om hvordan våre økonomiske prioriteringer har endret seg over tid.

Folk samarbeider om å løse en statistisk oppgave. Foto.

Metode og datainnsamling

Forventningsbarometret er en kvartalsvis undersøkelse. Her finner du mer informasjon om metode og datainnsamling, samt bakgrunnen for undersøkelsen. 

Lurer du på noe? Ta gjerne kontakt: