Slik konkurrerer bankene

I Norge finnes det over 100 banker som konkurrerer med hverandre. Her finner du nyttig informasjon om konkurransen i det norske bankmarkedet.

Finans Norge mener konkurransen i det norske bankmarkedet er sterk

Menon Economics har gjort en undersøkelse av norsk banksektor, og sammenlikner norsk banksektor med banksektorene i Sverige, Danmark, Finland og Nederland. Samlet sett tyder rapporten på at konkurransen i det norske markedet er sterkere enn i sammenliknbare land.

Se presentasjon om konkurransen i bankmarkedet

Det er enkelt å bytte bank

Norske bankkunder kan velge mellom 128 banker i Norge. Det er på nivå med antall banker i Sverige og høyere enn i Danmark. 

Norske banker har samlet seg om bransjeregler som skal sikre god samhandling mellom bankene ved overføring av konto og kundeforhold. 

Det er utviklet digitale løsninger som gjør bankbytter stadig enklere og raskere: BankID brukes ved flytting av kundeforhold, eFaktura blir sendt til alle kundens bankforbindelser, og selvbetjent flytting av faste betalingsoppdrag med AvtaleGiro.

Hvorfor skal bankene tjene penger?

Lønnsomme banker er helt avgjørende for en stabil utvikling i økonomien. Når bankene tjener mye penger i en periode, betyr det at bankene bygger opp et forsvar mot fremtidige kriser.

Historisk har de fleste bankkriser blitt forårsaket av tap på utlån fra kunder.

Mer statistikk fra Menon og Finans Norges kartlegging av norsk banksektor

Nyheter om bankkonkurranse

 1. Finanstilsynet: Solide banker med lave utlånstap

  Høy gjeld og høye eiendomspriser utgjør fortsatt de viktigste sårbarhetene i norsk økonomi konkluderer Finanstilsynet i sitt ferske «Finansielt utsyn». Men Finanstilsynet forventer myk landing i norsk økonomi og lavere renter.

 2. Høy lønnsomhet i banker indikerer ikke nødvendigvis lav konkurranse

  I sin halvårlige analyse av finansiell stabilitet, legger Norges Bank frem en grundig analyse av lønnsomheten i bankene. Sentralbanken påviser at lønnsomheten i bankene varierer, og perioder med lav eller høy lønnsomhet ofte er forbigående. Høy lønnsomhet er derfor ikke nødvendigvis et tegn på lav konkurranse.

 3. Hvordan står det egentlig til med bankkonkurransen?

  Finanslunsj podkast: Den siste tiden har norske banker rapportert gode resultater. Tjener de for mye penger? Hvordan er konkurransen mellom bankene i Norge i forhold til andre land? Hvor aktive er norske bankkunder? Henrik Andersen, fagdirektør i Finans Norge er ukens gjest!

Lurer du på noe? Ta gjerne kontakt.
 • Tom Staavi
 • Informasjonsdirektør