Nyheter

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Nyheter

Bankkonkurranse, prisen på penger i utlandet og norske lånerenter

Hva koster det banken å låne inn penger? Hvorfor blir det dyrere lån hvis banken tjener mindre penger? Hvorfor finansierer bankene norske boliglån med lån i utlandet? Og hvordan står det egentlig til med konkurransen mellom bankene? Hør Endre Jo Reite,...

Personlig økonomi på timeplanen fra 2020

Fra 2020 skal elevene få styrket kunnskap i personlig økonomi. Da innføres nye læreplaner, og personlig økonomi blir en del av temaet folkehelse og livsmestring og inngår i fagene matematikk, samfunnsfag og samfunnskunnskap. Det foreslår kunnskapsminister Jan Tore Sanner. Planene skal nå ut på høring.

Åpner for heldigital bolighandel

Kartverket, Altinn, Finans Norge, Eiendom Norge, Bits og flere store markedsaktører har samarbeidet om en ny løsning som vil gjøre bolighandel mye enklere. Lånesøknad, kjøpekontrakt og skjøte- og pantedokumenter kan nå behandles digitalt.

Jan Digranes fra Finans Norge, Christian Vammervold Dreyer fra Eiendom Norge, digitaliseringsminister Nikolai Astrup og kommunalminister Monica Mæland. Foto.
FEIRET: Jan Digranes fra Finans Norge, Christian Vammervold Dreyer fra Eiendom Norge, digitaliseringsminister Nikolai Astrup og kommunalminister Monica Mæland.

Finansforetak bør gis samme utbytterett som aksjeselskaper

Finans Norge har i en høringsuttalelse om finansforetakslovens regler om utbytte tatt sterkt til orde for at utbytteretten for finansforetak må følge aksjelovens system, slik Stortinget la opp til når de vedtok loven i 2014. Høringsuttalelsen er et svar på et forslag fra Finanstilsynet som vil forby finansforetaks adgang til å betale ut ekstraordinære utbytter hvor foretaket...

Skal forsvare tittelen som norgesmestre i pengequiz

Tirsdag 26. mars kl 10.00 er det NM i pengequiz for ungdomsskoler. Da skal Maksimilian Hogsnes Melø og Didrik Wiig-Andersen prøve å forsvare tittelen sin fra 2018. Mandag 18. mars deltok de to i God Morgen Norge på TV2 og fortalte om konkurransen.

Bilde fra God Morgen Norge-studioet der Maksimilian og Didrik var gjester mandag 18. mars
Maksimilian og Didrik var personlig økonomieksperter i God Morgen Norge

Kommunikasjonsrådgiver - vikariat

Vi ser etter en dyktig kommunikasjonsrådgiver som kan gjøre både store og små oppgaver, og som ønsker å bidra i kommunikasjonsavdelingen i et vikariat – med mulighet for forlengelse.

Over 140 millioner kortkjøp

Tall fra Nets og Vipps AS viser at i februar ble det gjennomført 141,1 millioner kortkjøp, en vekst på 4,2 prosent i forhold til februar 2018. Betalingskortene ble benyttet til å handle for 44,7 milliarder kroner, en økning på 1,9 prosent sammenlignet med...

Kontaktløs betaling i butikk. Foto.

Klimarisiko og norsk økonomi

I desember i fjor kom rapporten «Klimarisiko og norsk økonomi» fra et offentlig oppnevnt utvalg som har vurdert klimarelaterte risikofaktorer og hvilken betydning disse får for norsk økonomi fremover. Finans Norge støtter utvalgets anbefalinger til tiltak o...

Bilde av forsiden på NOU'en

Flertallsregjering, et slankere oljebidrag og finanskomiteens indre liv

Finanslunsj har tatt en prat med Sivert Bjørnstad, finanspolitisk talsperson for Frp om hva de viktigste sakene i finanskomiteen er, hvordan flertallsregjeringen har endret arbeidet på Stortinget og hva man kan gjøre med dårlige meningsmålinger.

Jan Erik Fåne, Sivert Bjørnstad og Tom Staavi. Foto.
Jan Erik Fåne, Sivert Bjørnstad og Tom Staavi.

Rekordmange forsikringssvindlere avslørt

I fjor ble det avslørt forsikringssvindel for 314 millioner kroner, viser Finans Norges svindelrapport. Rekordmange saker ble meldt inn fra forsikringsselskapene i 2018. 

Gransker dokument med forstørrelsesglass. Foto.

Skal utrede nye OMF-regler

Finanstilsynet har fått i oppdrag å utrede hvordan EUs nye regelverk om obligasjoner med fortrinnsrett (OMF) kan gjennomføres i Norge.

Utvider samarbeidet med DSB

For ett år siden inngikk DSB (Direktoratet for Samfunnssikkerhet og beredskap) og Finans Norge en samarbeidsavtale hvor målet er å redusere klimarisiko, og utveksle kunnskap og data om naturskader. Nå utvides samarbeidsavtalen.

Idar Kreutzer og Cecilie Daae utvider samarbeidsavtalen

Likestilling fordi det lønner seg

8. mars markeres av mange, også i finansnæringen. – Likestilling er ikke bare viktig. Det er faktisk også lønnsomt, sier adm. direktør Idar Kreutzer i Finans Norge. Han viser til en rekke analyser de senere årene som har vist forretningspotensialet i mer...

Idar Kreutzer.Foto.
Foto: Kolonihagen

Fakta og myter om kvinner og menn i finans

I mange sammenhenger fremstilles finansnæringen både som mannsdominert og som likelønnsversting. Men stemmer dette bildet med virkeligheten? I anledning kvinnedagen er det på tide å avkrefte, men kanskje også bekrefte noen av mytene om finans.

Illustrasjonsbilde: To utstillingsdukker - en mann og en kvinne
Shutterstock

Kvinner på jobb i finans

#jobbifinans er en kampanje som viser frem spennende jobbmuligheter i finans, bank og forsikring for studenter og unge i arbeidslivet. På #jobbifinans sin Instagram får unge i næringen vise frem sin jobbhverdag. Kampanjen har vart i 19 uker hittil, og i 15 ...

Bildecollage av jentene som er nevnt i artikkelen
Nancy, Marie og Maja på #jobbifinans

NHH-studenter tar grep for å få kvinner i finans

13. mars deltar 15 finansselskaper på tidenes første Women´s Finance Day ved NHH. I håp om å styrke kjønnsbalansen i bransjen, stiller de med profilerte ledere, økonomiske midler og høykvalitets innhold.

Foto: Initiativet til WFD er tatt av syv medlemmer fra underutvalgene Næringslivsutvalget, Femme Forvaltning og Finansgruppen i NHHS. Øverst f.v: Kine M. Ramm, Hanna Skolt, Celine B. Kristensen, Andrea Welde, Sofie Parow og Birgitte Flaaten. Sigrid Grøm Bakken var ikke tilstede da bildet ble tatt. Foto: Haldor Åsheim/FOTO NHHS.
Øverst f.v: Kine M. Ramm, Hanna Skolt, Celine B. Kristensen, Andrea Welde, Sofie Parow og Birgitte Flaaten. Sigrid Grøm Bakken var ikke tilstede da bildet ble tatt. Foto: Haldor Åsheim/FOTO NHHS.

En kvinne med kompetanse for fremtiden

Finansnæringen trenger stadig flere teknologer. I 2018 var jenteandelen som søkte til studier innen informasjonsteknologi og teknologi- og ingeniørfag på godt under 30 prosent. Heldigvis har vi noen gode rollemodeller. Møt Olga Kozlova i Fana Sparebank.

Foto av Olga
Foto: Privat

Verdens råeste finanskvinne er norsk

I februar i år gikk siviløkonomstudent Tiril Flørnes Støle (22) helt til topps i den internasjonale konkurransen «Corporate Finance Women of the Year» i regi av revisjons- og rådgivningsgiganten EY i London. Kvinnelige økonomistudenter fra 15 land kjempet o...

Foto av Tiril Flørnes Støle
Foto: Privat

Likestillingsindikatorer for finanssektoren 2018

Lurer du på hvor store lønnsforskjellene er mellom kvinner og menn i finanssektoren, andelen kvinnelige ledere eller hvor mange kvinner som tar utdanning som er relevant for finanssektoren? Her finner du utvalgte nøkkelindikatorer som belyser likestillingssituasjonen mellom kvinner og menn i finans. Indikatorene er oppdatert med tall fra 2018.

International Day for Women and Girls in Science

11. februar var det fjerde året FN markerte "International Day for Women and Girls in Science". Finans Norges adm. direktør Idar Kreutzer var invitert til markeringen, og benyttet talerstolen til å oppfordre næringlivet til å løfte likestillingsspørsmål inn i styrerommene. Les hele talen hans her. 

Likestilling i arbeidslivet – veileder for arbeidsgiver

Finans Norge har utarbeidet en veileder som skal hjelpe medlemsbedriftene til å arbeide aktivt med å fremme likestilling og hindre diskriminering. Veilederen beskriver bedriftens aktivitets- og redegjørelsesplikt på likestillings- og diskrimineringsområdet,...

Bilde av forsiden på veilederheftet

Vipps, BankID og likestilling

«Finanslunsj» feirer kvinnedagen med Berit Svendsen, internasjonal sjef for Vipps, og Runa Oppdal Kerr, arbeidslivsdirektør for Finans Norge i studioet. Hvordan er det å være kvinnelig toppleder, hvor skal Vipps videre, hva gjør finansnæringen for å få fler...

Tom Staavi, Runa Opdal Kerr, Berit Svendsen og Jan Erik Fåne. Foto.

Stortinget bør avvise lovforslag

Forslagene om endringer i avhendingslova er for dårlig utredet og vil føre til flere konflikter mellom selger og kjøper av bolig. Det vil sannsynligvis også føre til dyrere forsikringer og dårligere forsikringsdekning. Stortinget bør derfor sende forslaget...

Hege Hodnesdal i Stortinget. Foto.
Hege Hodnesdal i stortingshøringen. (Skjermdump fra Stortingets videooverføring)