Nyheter

Gå til hovedinnhold

Nyheter

10 mål som bør legges til grunn for en god økonomiopplæring

Finans Norge har lenge arbeidet for at elevene skal få mer systematisk opplæring i personlig økonomi. Det siste utkastet til læreplaner er ambisiøst, og det kan bli krevende å gjennomføre. Finans Norge har derfor formulert 10 mål som vi mener bør legges til grunn for en god økonomiopplæring. Det skriver Hilde E. Johansen i siste utgave av fagbladet Utdanning. Les hele...

Alt i en bank, Libra og den statsløse sentralbanken kalt Facebook

"Finanslunsj" har invitert Christoffer Hernæs, direktør for IT og forretningsutvikling i Sbanken, til en prat om denne høstens mest spennende marked, nemlig bankmarkedet. Du som kunde kan bestemme hvilke nye aktører eller andre banker som skal få lov til å ...

Jan Erik Fåne, Christoffer Hernæs og Tom Staavi. Foto.
Jan Erik Fåne, Christoffer Hernæs og Tom Staavi.

Styringsrenten uendret

Hovedstyret i Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 1,25 %. Ifølge sentralbanken er renteutsiktene lite endret siden forrige rentemøte, men risikobildet internasjonalt gir usikkerhet om den videre utviklingen i styringsrenten.

Fra pengepolitisk rapport. Foto.

Overraskende sterk økning i folks økonomiske optimisme

På tross av internasjonal uro som handelskrig, uavklart Brexit, børs- og valutauro samt økt rentenivå i Norge, stiger fremtidsoptimismen markert ifølge Forventningsbarometeret for 3. kvartal. Økningen er bredt forankret, og hovedindikatoren ligger på et høy...

Illustrasjonsbilde av en dame som tegner en pil som går oppover
Foto: Shutterstock

Arendalsuka: Demokratifest eller politikkfestival for noen få?

«Finanslunsj» er på Arendalsuka og har fått med Sigbjørn Aanes, Partner i First House og tidligere statssekretær for Erna Solberg, til å snakke om Arendalsuka, det som diskuteres her, hvordan norsk politikk fragmenteres og hvilke konsekvenser det kan få for...

Tom Staavi, Sigbjørn Aanes og Jan Erik Fåne. Foto.

Markedsstatistikk for skadeforsikring 2. kvartal

Statistikken viser utvikling i antall forsikringer og premievolum fra tilsvarende kvartaler i 2018 og 2017. Her vises også markedsandelen for skadeforsikringsselskapene på ulike produktområder, og andelen fordelt på privatforsikring og næring.

Storm i aksjemarkedet, Trumps twitterkrig og norske renter

Denne uken har det vært betydelig uro i aksjemarkedene. Hva skyldes det? Hva betyr handelskrigen mellom Kina og USA? Hva betyr det som nå skjer for Norges Bank og renten fremover? Bør vi bli skremt nå? "Finanslunsj" har invitert Kjersti Haugland, sjeføkonom...

Jan Erik Fåne, Kjersti Haugland og Tom Staavi. Foto.
Jan Erik Fåne, Kjersti Haugland og Tom Staavi.

Mest kortbruk til nå i år

Tall fra Nets og Vipps AS viser at det i juli ble utført 174,4 millioner kortkjøp, en vekst på 4,7 prosent i forhold til juli 2018. Betalingskortene ble benyttet til å handle for 59,7 milliarder kroner, en økning på 4,5 prosent sammenlignet med samme måned ...

Illustrasjonsbilde av en bunke med betalingskort
Foto: Shutterstock

Styrket nordisk samarbeid i EU på forsikringsområdet

Gjennom en rekke felles posisjoner på områder som digitalisering, bærekraft og finansiering av fremtidig velferd, styrker vi nå samarbeidet mellom de nordiske forsikringsforbundene med sikte på større innflytelse i EU.

Skadeanslag på 50 millioner kroner i Jølster for bygningsskader

Jordskredene i Jølster sist uke gjorde omfattende skade, særlig på infrastrukturen, og en person er antatt omkommet. Samtidig ble de materielle skadene på hus og andre bygninger mindre enn fryktet totalt sett. Foreløpige anslag fra Finans Norge og Norsk Naturskadepool viser skader for rundt 50 millioner kroner.

Øker bemanningen for å avdekke hvitvasking

Den nye hvitvaskingsloven har ført til at flere banker har økt bemanningen i arbeidet for å avdekke kriminalitet og mistenkelige transaksjoner.

Gransker dokument med forstørrelsesglass
Det er knapt et år siden den nye hvitvaskingsloven trådte i kraft, og flere banker har doblet bemanningen for å stå sterkere i arbeidet mot kriminalitet og mistenkelige sanksjoner.

Vil du lede arbeidet med robot-rådgivning?

Finansnæringen skal, som den første i verden, etablere en autorisasjonsordning for robotrådgivere. Finansnæringens Autorisasjonsordninger (FinAut) har derfor opprettet en ny stilling som Program Manager. Hovedoppgaven blir å lede FinAuts satsing rettet mot digitale kundeløsninger, og etablere en autorisasjonsordning for digital rådgivning. Les utlysningen på FINN.no

Fortsatt stabil gjeldsvekst

Tolvmånedersveksten i samlet innenlandsk gjeld til publikum (K2) forble uendret på 5,7 prosent i juni, ifølge tall fra SSB. Detaljene viser at veksten avtok marginalt for husholdningene, mens den økte noe for ikke-finansielle foretak. For kommuneforvaltning...

K2 juni. Graf.

Alt du må vite om pensjon

Har du brukt sommeren til å fundere om framtiden? Om du ønsker å bruke siste rest av sommerferien på å virkelig sette deg inn i framtiden, bør du lytte til ukas utgave av «Finanslunsj» hvor pensjon er tema. 

Fire mennesker i radiostudio, prater. Foto.
For å få dypere innblikk inn i pensjon inviterte Jan Erik Fåne (til venstre) og Tom Staavi Wenche Seljeseth i Sparebak 1 og Jon Hippe i Storebrand til studio for en sommerlig pensjons-prat.

På jakt etter den store gevinsten?

Å spare eller investere i aksjefond, aksjer og venturekapital kan virke både skummelt og vanskelig. Det er det ikke, skal en tro Kristin Skaug i AksjeNorge, og gevinsten vil kunne være svært høy. Sammen med Rikke Eckhoff Høvding i Norsk Venturekapitalforeni...

To kvinner i radiostudio, prater under innspilling. Foto.
Rikke Eckhoff Høvding (fra venstre) og Kristin Skaug gjestet ukas utgave av "Finanslunsj med Fåne og Staavi" for å snakke om sparing i aksjer.

Blogg: Men BankID-en min får du aldri

BankID er en fantastisk oppfinnelse som gjør hverdagslivet enklere. BankID er mitt digitale "jeg". Men, BankID må ikke deles! Forbrukerpolitisk direktør skriver om BankID og tillit og ansvar i sin blogg. 

Bilde av Gry Nergård

Podkast om kriminalitetsbekjempelse

Sommerferien er i full gang for de fleste og en bør være ekstra på vakt med hvor en kobler seg til på nett og hva en trykker på av lenker for å unngå ID-tyveri og svindel. 

I studio. Fire personer, to menn og to kvinner, prater. Foto.
Jan Erik Fåne (til venstre) og Tom Staavi inviterte Anne-Catherine Gustafson og Hanne Tangen Nilsen i studio for en prat om DSOP-samarbeidet, cybercrime og ID-tyveri.

Yrkesskader – Hvem rammes og hvordan rammes de?

Yrkesskaderapport for 2019 med oppdatert og detaljert informasjon om norske yrkesskader. Rapporten inneholder blant annet informasjon om hvilke yrkesgrupper og næringsgrupper som rammes oftest, og hvilke yrkesulykker og yrkessykdommer som er de vanligste. Kunnskap om hvorfor yrkesskadene oppstår, gir grunnlag for gode og målrettede skadeforebyggende tiltak.

Drømmer du om å kjøpe bolig i utlandet?

Frister det med garantert sol og hvite strender? Er du litt nysgjerrig og vil drømme deg vekk til et feriehus i utlandet – da bør du lytte til ukas «Finanslunsj» hvor tema er nettopp kjøp av feriebolig i utlandet.

Foto fra innspilling i studio. Fire personer snakker sammen. Foto.
I ukas episode av "Finanslunsj" med Jan Erik Fåne (til venstre) og Tom Staavi gjestet Derya Incedursun og Bjørn Erik Øye podkasten for å prate om boligkjøp i utlandet.

950 millioner kortkjøp til hittil i år

Tall fra Nets og Vipps AS viser at det i juni ble utført 174,2 millioner kortkjøp, en reduksjon på 0,5 prosent i forhold til juni 2018. Betalingskortene ble benyttet til å handle for 58,9 milliarder kroner, en nedgang på 1,2 prosent sammenlignet med samme...

Hånd som holder kredittkort, foto. Shutterstock.
I juni ble det utført 174,2 millioner kortkjøp, noe som er en reduksjon på 0.5 prosent sammenlignet med juni i 2018. Foto: Shutterstock.