Nyheter

Gå til hovedinnhold

Nyheter

Inflasjonsspøkelset truer og renten stiger, hva nå?

Finanslunsj podkast: Sand i det internasjonale maskineriet fører til lavere produksjon og høyere priser. Er vi på vei inn i en lønns- og prisspiral? Sentralbankene svarer med høyere rente. Hva skjer da med aksjer, bolig- og hyttepriser og næringseiendom? 

To personer holder skilt. Foto.
Kari Due-Andersen, sjeføkonom og analysesjef i Akershus Eiendom, og Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen er gjester i ukens podkastepisode av Finanslunsj. Foto: Finans Norge

Uendret styringsrente på 0,5 prosent

Norges Banks komité for pengepolitikk og finansiell stabilitet har besluttet å holde styringsrenten uendret på 0,5 prosent. Slik komiteen nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli satt opp i mars, skriver Norges Bank i si...

Bilde av fasaden til Norges Bank. Foto.
Foto: Espen Schive, Norges Bank

Finansnæringens dag utsatt

Grunnet koronasituasjonen har Finans Norge besluttet å utsette gjennomføringen av Finansnæringens dag 2022. Vi ønsker å arrangere en fysisk konferanse uten restriksjoner, og ny dato er derfor satt til 21. juni. Vi ser frem til å se dere fysisk på The Hub!

Bilde av bygninger og bro på Barcode i Oslo. Foto,
Foto: Didrich Stenersen

Fremtidens ledere forener bærekraft med lønnsomhet

Fremtidens ledestjerner evner å sette bærekraft like høyt på agendaen som virksomhetens lønnsomhet, mener Idar Kreutzer og tidligere adm. direktør i Regnskap Norge, Christine Lundberg Larsen. Les innlegget i Dagens Perspektiv.

Digitaliseringen av Norge styrker ditt personvern

2022 startet med debatten i DN om at millioner av norske bankkontoer skal ettergås av Skatteetaten og NAV. Fåne og Staavi synes vinklingen var lite nyansert og har invitert Eivind Gjemdal i Bits AS til ukens podkast for å diskutere digitaliseringen av Norge...

Mann holder skilt. Foto.
Eivind Gjemdal i Bits AS er ukens gjest i Finanslunsj med Fåne og Staavi. Foto: Finans Norge

Skadene strømmer inn etter ekstremværet Gyda

Hittil er det meldt om rundt 2 000 skader etter ekstremværet Gyda, viser foreløpige tall fra Finans Norge og Norsk Naturskadepool. I tillegg kommer skader fra stormen de siste dagene som kom i etterkant av ekstremværet Gyda.

Bilde av store bølger og uvær. Foto.
Foto: bevisphoto / AdobeStock

Vann og flomskader etter ekstremværet Gyda

Rundt 1000 skader er så langt meldt inn til forsikringsselskapene etter ekstremværet Gyda, viser en foreløpig oversikt fra Finans Norge og Norsk Naturskadepool.

Bilde av store bølger og uvær. Foto.
Foto: bevisphoto / AdobeStock

Ny svindelmetode: Tappet over 600 000 kroner fra ofrenes kontoer

Tre kunder i Sparebanken Sør opplevde nylig at flere hundre tusen kroner forsvant fra kontoene deres etter en ny og svært kynisk telefonsvindel, skriver NRK. I stedet for at svindlerne ringer til ofrene, får de ofrene til å ringe dem.

Illustrasjonsbilde av en svindler. Foto.
Foto: Thaut Images/AdobeStock

Ønsker innspill til oppdatering av veileder til hvitvaskingsloven

I forbindelse med en pågående oppdatering av Finanstilsynets veileder til hvitvaskingsloven, er Finans Norge invitert til å gi innspill. Medlemmer i Finans Norge oppfordres til å gi sine innspill for å synliggjøre uklarheter i den praktiske etterlevelsen av hvitvaskingsregelverket. Fristen er 10. februar.

Gjeldsordningen bør være forbeholdt de med alvorlige gjeldsproblemer

Alle må i utgangspunktet ta ansvar for å nedbetale sin egen gjeld. Andre løsninger vil stride med pliktfølelsen om å gjøre opp for seg og virke støtende for skyldnere som gjør opp egne låneopptak til tross for stram og vanskelig økonomi. Det skriver Finans...

Dame som har slaktet sparebøssa og som holder seg fortvilet til pannen. Foto.
Illustrasjonsfoto: KasparGrindvald/AdobeStock

Ny hovedavtale mellom Finans Norge og Finansforbundet

Finans Norge og Finansforbundet har blitt enig om en ny revidert hovedavtale. Endringene i den nye hovedavtalen gjelder fra 1. februar 2022 og løper ut 2023.

Bilde fra forhandlingsbordet ved oppstart av forhandlingene mellom Finans Norge og Finansforbundet. Mange mennesker rundt et avlangt bort. Runa Opdal Kerr og Vigdis Mathisen på hver sin side av bordet og holder i et felles dokument.Foto.
Fra hovedavtaleforhandlingene i januar 2020, da man ble enig om å revidere hovedavtalen. Foto: Finans Norge

Finans Norge i Dagsnytt 18

Finans Norges informasjonsdirektør, Tom Staavi, var i Dagsnytt 18 for å debattere om offentlige myndigheter skal få raskere tilgang til nordmenns bankopplysninger. Se debatten på NRK TV.

Innspill til forsikringsavtaleloven

Finans Norge har sendt sine innspill til forslaget som ligger til behandling i Stortinget om forsikringsavtaleloven. Det er på tide med en modernisering av lovgivningen, men Finans Norge er ikke fornøyd med alle deler av forslaget eller med prosessen frem t...

Bilde av Stortinget. Foto.
Foto: Dreamnordno/Adobe Stock

Forbruksgjelden ble redusert med 7,1 prosent i løpet av 2021

Siden 1. januar 2021 har den totale forbruksgjelden blitt redusert med 7,1 prosent.  Nordmenns usikrede gjeld utgjør nå 148,5 mrd kroner. Det viser tall fra Norsk Gjeldsinformasjon pr 1. januar. I løpet av desember måned ble forbruksgjelden redusert med 2,8...

Bilde av en dame som holder tre kredittkort i hånden.FOTO.
Illustrasjonsfoto: FarknotArchitect/AdobeStock

Digitalt statusmøte om julens cyberangrep

Nortura og Amedia ble rammet av omfattende dataangrep i julen. Næringslivets Sikkerhetsråd inviterer medlemsbedrifter og partnere til digitalt statusmøte om angrepene 5. januar klokken 10. Finans Norge er en av eierne i Næringslivets Sikkerhetsråd.

Illustrasjonsbilde cybersikkerhet. Foto.
Foto: Sikov/Adobe Stock

Ny forsikringsformidlingslov fra 1. januar 2022

Stortinget vedtok de siste endringene 22.12.21 og allerede over nyttår ikrafttrer loven og forskriftene. Merk endringene om aksessorisk forsikringsagent. Finanstilsynet har opplyst at de tar sikte på å komme med ytterligere informasjon knyttet til den faktiske innfasingen av overgangsregler på nyåret.

Snakk om penger i jula

Julehøytiden står for døra, og mange av oss skal tilbringe dager og timer sammen med familie og venner. Da kan det være greit å tenke gjennom hva som er gode og ikke fullt så gode samtaleemner. Finans Norges forbrukerpolitiske direktør Gry Nergård mener at ...

Folk som spiser julemiddag. Foto.
Foto: deagreez/Adobe Stock

Ett år siden Gjerdrum-skredet

Etter at kvikkleireskredet gikk natt til 30. desember i fjor, og ti mennesker mistet livet, begynte også et omfattende forsikringsarbeid slik det gjør etter store naturskader.

Skreddumpa i Gjerdrum. Foto.
Foto: Terje Haug/Finans Norge

Stor interesse for restverdiredning

I høst har brannvesenet i regi av Finans Norges restverdiredningstjeneste (RVR) gjennomført to kurs i å redde kunst- og kulturminner etter brann- og vannskader. Det betyr mye å få reddet ut og berget uerstattelige kulturgjenstander ved storbranner.

RVR-medarbeidere. Foto.
Foto: Susanna Björklöf/OBRE

Dette er bare én av utfordringene til småbedriftene

Mange små og mellomstore bedrifter opplever det som krevende å forstå hvordan man bør gå frem for å integrere bærekraft bedre i egen forretningsmodell. Les debattinnlegget til Iman Winkelman, direktør for Sparebankforeningen, i Nettavisen.

Gode risikovurderinger og forutsigbarhet for bankene lar seg forene

Finans Norge mener ikke at finanstilsynsdirektøren skal avstå fra å vurdere den finansielle stabiliteten og bankers kapitalbehov for å gi bankene forutsigbarhet. Det skriver Erik Johansen, direktør for bank og kapitalmarked i Finans Norge, i et innlegg i Dagens Næringsliv.

Finansnæringen er solid

Finanstilsynets soliditetsrapport ved utgangen av tredje kvartal i år slår fast at soliditeten er meget god i norske banker og forsikringsforetak . Det har bidratt til å dempe økonomiske tilbakeslaget som følge av pandemien, men vi ser at rentenivået fortsa...

Bilde av bygninger i Barcode Oslo. Foto.
Foto: kaflor/Adobe Stock