Jakter på forsikringssvindlerne

Publisert

Harald Bjerke og Kjersti Mehus. Foto.

Harald Bjerke og Kjersti Mehus i krimenheten i Finans Norge Forsikringsdrift. Foto: Stine Neverdal

Hvert år avdekkes forsikringssvindel for flere hundre millioner kroner. Mørketallene er store, opplyser Krimenheten hos Finans Norge Forsikringsdrift.

Sammen med utrederne i forsikringsselskapene jobber avdelingen med å bekjempe forsikringssvindel.  

God oversikt

–  Her hos oss skal vi ha oversikt over det aktuelle kriminalitetsbildet til enhver tid, samt ha god kjennskap til pågående trender og kriminelle miljøer. Vi jobber i stor grad overordnet og ikke med enkeltsaker, sier fagsjef Harald Bjerke i krimenheten hos Finans Norge Forsikringsdrift.

De to tidligere politifolkene som utgjør krimenheten deltar i internasjonale møter og holder tett kontakt med blant annet politiet, NAV, Skatteetaten og ande samfunnsaktører.

Forsikringsselskapene melder om en økende trend der bruk av falsk dokumentasjon er sentralt. Det er blant annet avdekket mange skademeldinger der kvitteringer er endret eller redigerte.

Falske kvitteringer og stjålne mobiltelefoner

Det avdekkes for tiden en rekke saker hvor det benyttes kvitteringer for å skaffe seg erstatning for gjenstander vedkommende aldri har eid. Dette kan være kvitteringer noen sitter igjen med etter å ha levert tilbake en gjenstand som tidligere er kjøpt, eller kvitteringer funnet på internett.

– Forsikringsselskapene har utviklet gode metoder for å avdekke dette. Dessuten ser vi at antall anmeldte tyverier av mobiltelefoner øker hver gang det lanseres en ny versjon av iPhone. Dette er en kjent problemstilling for næringen. iPhone 15 ble nylig lansert tidligere denne måneden, og vi er i tett dialog med politiet for å se nærmere på denne trenden, sier Harald Bjerke.

Se også: Stor økning i forsikringssvindel