Stor økning i forsikringssvindel

Person ved laptop. Foto.

Foto: Thomas Brun/ NTB Kommunikasjon.

Flere enn på mange år er avslørt for forsikringssvindel. Etter første halvår er det avdekket svindel for rundt 300 millioner kroner, viser tall fra Finans Norge Forsikringsdrift. Det er nesten dobbelt så mye som etter samme periode i fjor.

– Økonomiske nedgangstider påvirker ofte svindeltallene. Enkelte prøver kanskje å spe på med forsikringssvindel og annen økonomisk kriminalitet i trange økonomiske tider. Samtidig er det vanskelig å peke på en enkeltårsak til at svindeltallene nå stiger, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge Forsikringsdrift.

Mørketallene er store, og tallene gjelder de mest alvorlige sakene, der hvor det har vært brudd på forsikringsavtaleloven (FAL).

Dokumentforfalskning og påplussing

Svindlerne plusser blant annet på skadekravets størrelse eller overdriver tyveriet. Det er også stadig mer dokumentforfalskning ved for eksempel å bruke falske kvitteringer, eller bilder av varer funnet på nettet.

Svindlerne går for både små og svært store beløp. Det er flest saker som gjelder svindel med skadeforsikring. Svindel med innboforsikring, bilforsikring og svindel med reiseforsikring er på svindeltoppen. Gjennomsnittsbeløpet er 143 000 kroner på skadeforsikring.

De største beløpene gjelder likevel svindel med syke- og uføreforsikringer. Her er gjennomsnittsbeløpet så mye som 1,7 millioner kroner.

Forsikringssvindel får konsekvenser

Forsikringssvindel kan få store konsekvenser. Svindel for noen tusenlapper kan ende opp på rullebladet, og i de alvorligste sakene venter strenge fengselsdommer.

– Forsikringssvindlerne tar en stor risiko. Dette er noe de har med seg resten av livet, og en god del av svindlerne er nokså unge. De som svindler, svindler fellesskapet. Forsikring bygger på tillit.

Heldigvis er de aller fleste kundene ærlige, sier Neverdal.

 

Stine Neverdal