Kvinne. Foto.

– Norge har et stort behov for en omfattende omstilling for norsk økonomi og næringsliv i årene fremover, sier administrerende direktør Kari Olrud Moen i Finans Norge. Foto: Kilian Munch

Finans Norge med klare krav til politikerne for revidert budsjett: Velg løsninger som gir stor gevinst for samfunnet og økonomien.

– Norge har et stort behov for en omfattende omstilling for norsk økonomi og næringsliv i årene fremover. I EU pågår det nå store initiativer for å fremme europeisk konkurransekraft, samtidig som vi står i en krevende geopolitisk og geoøkonomisk landskap. Derfor håper vi at konkurransekraft, verdiskaping og økt produktivitet i offentlig sektor vil bli førende for regjeringens arbeid med statsbudsjettene fremover, sier administrerende direktør Kari Olrud Moen i Finans Norge.

Finans Norge peker på fire konkrete områder

I sitt skriftlige høringsinnspill har Finans Norge pekt på fire konkrete områder man ber Stortinget løfte i forbindelse med behandlingen av revidert nasjonalbudsjett for 2025:

1. Nødvendig satsning på økonomisk kriminalitet og antisvindelarbeid

Bedrageri, dataangrep, hvitvasking og annen økonomisk kriminalitet er et voksende samfunnsproblem.

Finans Norge trekker fram behovet for lov- og forskriftsjusteringer, samt behovet for økt ressursbruk. Finans Norge trekker videre fram at positivt at politiet i årets statsbudsjett fikk økt sine bevilgninger til arbeidet med økonomisk kriminalitet, men det er fremdeles behov for økte ressurser til politiet og påtalemyndigheten, med målrettet satsing på kompetanseutvikling. Det er viktig å ruste opp enheten for Finansiell etterretning i Økokrim.

Slike tiltak vil kunne bidra til flere straffesaker, økning i inndratt utbytte og mer effektiv forebygging. Arbeidet med digitale politianmeldelser av svindel/bedrageri bør påskyndes for at politiet skal kunne se saker i sammenheng.

2. Ytterligere satsning på klimaforebygging og -tilpasning

Finans Norges klimarapport viser at forsikringsselskapene har de siste 10 årene utbetalt en erstatning over 38 milliarder kroner for skader på bygning og innbo, som følge av natur- og værrelaterte hendelser. I en rapport fra 2024, anslår Menon Economics og NGI at vær- og naturrelaterte hendelser i dag koster samfunnet 5,5 milliarder årlig. Dette er anslått å øke til 19 milliarder kroner i 2100. Finans Norge vektlegger derfor viktigheten av forebyggende tiltak og at det er et behov for økende bevilgninger til slike tiltak.

Finans Norge oppfordrer Stortinget til å be Stortinget om å bidra til et nødvendig løft i satsingen på klimaforebygging og-tilpasning som står i samsvar med de faktiske utfordringene.

3. Tilstrekkelig med ressurser til EU/EØS-arbeid

I sitt høringssvar påpeker Finans Norge at det pågår store og viktige initiativ i EU som vil ha stor betydning for Norge. Det er viktig at forvaltningen setter av tilstrekkelig ressurser til å kunne være en aktiv og relevant del av utformingen av disse initiativene.  

Finans Norge presiserer at i tillegg til verdien av EØS-avtalen i seg selv, gir avtalen en inngang og utgangspunkt for samarbeid med EU på andre områder, og det er viktig at man innretter arbeidet så det bidrar til å styrke, ikke svekke bærebjelken i vårt forhold til EU.

4. Digitaliseringsstrategien må følges opp med konkrete tiltak og midler

Finans Norge er positiv at regjeringen i forslag til revidert nasjonalbudsjett peker på samfunnsgevinstene ved riktige digitaliseringstiltak, og styrker satsingen på digitaliseringstiltak i offentlig sektor, og øke bevilgningene til Nasjonal kommunikasjonsmyndighet til deres arbeid med implementering av EUs KI-regelverk.  Dette bør følges opp med et krafttak på kunstig intelligens i neste års statsbudsjett.  

Alt om statsbudsjettet

Her finner du Finans Norges nyheter om hva vi mener, og våre høringssvar til myndighetene.

Lurer du på noe? Ta gjerne kontakt.
Ansattbilder. Portrettfoto.

Meld deg på nyhetsbrev

Meld deg på nyhetsbrev

Finans Norge holder deg ukentlig oppdatert med våre siste nyheter, aktuelle saker, kurs og arrangement. Medlemmer av Finans Norge kan motta medlemsversjonen av nyhetsbrevet ved å melde seg på med sin jobb-e-postadresse.