Opplæring i personlig økonomi i skolen

Mann som underviser foran en gruppe personer.

Her kan lærere finne opplæringsressurser og melde på ungdomsskoleklasser til Finans Norges årlige NM i Pengequiz om personlig økonomi. Elever fra klassen som vinner Pengequiz skal representere Norge i EM-finalen i Brussel.

For å takle voksenlivet er det viktig å ha kunnskap om personlig økonomi. Finans Norge har opplæringsopplegg innenfor personlig økonomi som kan brukes i skolen og vi administrerer nettverket Skolemeny.no, der aktørene tilbyr opplæringsmateriell. Hvert år arrangerer vi også NM i Pengequiz om personlig økonomi for ungdomsskoleklasser, der klassen som vinner deltar med representanter i EM-finalen i Brussel.

Undervisningsmateriell og -ressurser på Skolemeny.no

Skolemeny.no er et nettverk bestående av aktører som tilbyr materiell og undervisningsressurser som skolen kan benytte seg av i opplæringen i temaet "personlig økonomi". Skolene kan bruke materiellet gratis. Aktørene kan også bistå i opplæringen uten kostnader for skolene. Kontakt og avtaler mellom skole og aktør skjer direkte mellom partene. Mer informasjon på Skolemeny.no.

 

Prosjektoppgave for ungdomsskolen

Denne oppgaven egner seg som prosjektoppgave i ungdomsskolen, og gjerne i matematikk. I oppgaven skal elevene løse noen økonomiske utfordringer for en tenkt person, Kalle: Hvordan kan han styre hverdagsøkonomien samtidig som han setter av penger til sparing?

Oppgaven omfatter flere aktuelle tema: styring av daglig økonomi, bruk av kredittkort, sparing og forsikring.

Passer godt i mattetimene

Opprinnelig ble oppgaven laget til NM for ungdomsskolen, en nasjonal konkurranse om beste pengeråd i regi av Finans Norge og Ungt Entreprenørskap (UE). Konkurransen ga mange gode bidrag som viste stort engasjement blant elevene. Lærerne rapporterte også at elevene opplevde det som meningsfullt å lære mer om økonomi. Flere av klassene jobbet med oppgaven i mattetimene, og konkurransen synliggjorde på en god måte hvordan økonomi kan brukes for å gjøre mattematikkundervisningen engasjerende og mer relevant for de unge.

Finans Norges prosjektoppgave for ungdomsskolen.pdf

Opplæring for unge voksne som skal bli bank- og forsikringskunder

Her finner du et hefte som beskriver de grunnleggende tingene unge voksne bør kjenne til når de blir myndig og skal begynne å styre egen økonomi og få oversikt over bank- og forsikringstjenester. Heftet er utarbeidet av Finans Norge og Forbrukertilsynet.

Meld på din ungdomsskoleklasse til EM i pengequiz

I februar hvert år inviterer Finans Norge alle ungdomsskoleklasser i Norge til å delta i NM i pengequiz om personlig økonomi. Elever fra vinnerklassen får representere Norge under EM i personlig økonomi.

Mer informasjon og påmelding til konkurransen

Unge og arbeid - pensjon og forsikring: Presentasjon til bruk for ansatte i finansnæringen og lærere

Finans Norge har utarbeidet en presentasjon for deg som skal snakke om pensjon for unge.

I 2022 fikk alle ansatte i private bedrifter rett på pensjon fra første krone. Tidligere måtte man være fylt 20 år og ha stillingsprosent på over 20 prosent før man fikk pensjonssparing gjennom arbeidsgiver. Da fikk man dessuten bare beregnet pensjon av inntekt over 1G (kr 118.620 pr mai 2023).  

De nye reglene fra 2022 er derfor gode nyheter for unge som gjerne har deltidsarbeid, sommerjobber eller mange små stillingsprosenter. Før 2022 fikk de ikke noen pensjonssparing på kontoen sin. Med det nye systemet får mange flere pensjonsopptjening, flere sparer tidligere og mer i pensjon enn før. Skal du presentere temaet pensjon og forsikring for unge, kan punktene i denne presentasjon være et greit utgangspunkt.  

Her finner du presentasjonen: Ung og pensjon.pptx

Kontaktperson: Espen Tørum

NM i Pengequiz

Hvilken ungdomsskoleklasse i Norge kan mest om personlig økonomi? Elever fra vinnerklassen får representere Norge under EM i personlig økonomi. Finans Norge arrangerer NM i Pengequiz!

Lurer du på noe? Ta gjerne kontakt.
Ansattbilde av Hanna Huseklepp. Foto.

Det er viktig å ha kunnskap om personlig økonomi for å takle voksenlivet.