Finansnæringens innspill til klimaministeren

Publisert

|

Sist endret

I et møte med Finans Norge understreket klima- og miljøminister Espen Barth Eide at finansnæringens rolle var et av hovedtemaene på klimatoppmøtet i Glasgow. Foto: KLD

Finansnæringen spiller en helt sentral rolle for å finne en løsning på den globale klimakrisen og sikre overgangen til lavutslippssamfunnet. Det var budskapet fra Finans Norges administrerende direktør Idar Kreutzer da han møtte klima- og miljøminister Espen Barth Eide etter klimatoppmøtet i Glasgow.

Finansnæringen skal være en pådriver for en bærekraftig omstilling både som långiver, investor, forsikrer og rådgiver. Ved å tilby grønne produkter, stille miljø- og klimarelaterte krav og som god rådgiver bidrar finansnæringen til å skyve samfunnet i en mer bærekraftig retning.

– Norsk finansnæring har ledende kompetanse på bærekraft og klimarisiko, og er godt posisjonert for oppgaven, sa Finans Norges administrerende direktør Idar Kreutzer i møte med klima- og miljøminister Espen Barth Eide. 

Klimaministeren understreket at finansnæringens rolle var et av hovedtemaene på klimatoppmøtet i Glasgow, og at samspillet mellom finans, myndigheter og næringsliv vil være en av nøkkelfaktorene for å muliggjøre en grønn omstilling.

Vekst i grønn finans

Veksten i grønne finansieringsprodukter har vært markant i løpet av de siste årene. I Norge er det notert grønne obligasjoner på Oslo Børs for nesten 100 mrd. kroner. Det nordiske markedet for grønne obligasjoner står for rundt 5 prosent av det globale markedet, noe som tilsier et stort volum i forhold til størrelsen på de nordiske landene.

– Det skjer så mye spennende innen finanssektoren i retning av bærekraft, grønn omstilling, sirkulære verdikjeder, netto null-mål, klimarisiko og til med naturrisiko at vi politikere må stå på for å henge med i svingene, sa Espen Barth Eide.

Norske banker har satt ambisiøse mål for å redusere utslipp i utlånsporteføljene, tilpasset klimamålene for 2030 og 2050. I tillegg har om lag 20 norske banker signert FN prinsipper for bærekraftig bankdrift. Forvaltere av pensjonskapital i Norge er blant de ledende miljøene internasjonalt på bærekraftige investeringer, og skadeforsikringsselskapene jobber intensivt med skadeforebygging som følge av klimaendringer, og sitter på verdifull informasjon om klimarelaterte skadehendelser.

– Det er naturlig at finansområdet er en av fire søyler i Glasgow. Det er privat finansiering som i stor grad skal drive det grønne skiftet, sa Kreutzer.

Klimatiltakene i finansnæringen

Bli bedre kjent med klimatiltakene i finansnæringen og se finansnæringens veikart for grønn konkurransekraft på Finans Norges temaside for bærekraft.  

 

 

Meld deg på nyhetsbrev

Meld deg på nyhetsbrev

Finans Norge holder deg ukentlig oppdatert med våre siste nyheter, aktuelle saker, kurs og arrangement. Medlemmer av Finans Norge kan motta medlemsversjonen av nyhetsbrevet ved å melde seg på med sin jobb-e-postadresse.