Frivillig kredittsperre

Du kan sperre deg selv mot kredittvurdering slik at du ikke kan få opprette nye forbrukslån eller kredittkort. Dette passer både for deg som ønsker å begrense pengebruken eller dersom du mistenker at du er utsatt for ID-tyveri.

Frivillig kredittsperre er det samme som en selvvalgt sperre mot selve kredittvurderingen. Dersom du som er sperret søker om forbrukslån, kredittkort eller lignende, vil du derfor få avslag, siden dette er søknader som krever en kredittvurdering.

Hjelp for deg som ønsker å begrense ditt pengebruk
Kunder som har problemer med sin personlige økonomi kan be om at det settes en kredittsperre på dem. Dette er et virkemiddel som kan virke selvdisiplinerende dersom man har problemer med å begrense pengebruken. Etter individuell samtale kan banken også kreve at det settes slik kredittsperre på kunder.

Hjelp for deg som har blitt utsatt for ID-tyveri
Kredittsperre er en ekstra trygghet dersom du har blitt utsatt for ID-tyveri. Når du oppretter kredittsperre vil uvedkommende få avslag når de søker om forbrukslån, kredittkort eller lignende i ditt navn. Disse søknadene krever nemlig en kredittvurdering for å kunne bli godkjent.

Slik oppretter du kredittsperre
Du må selv opprette kredittsperre hos alle selskapene som utfører kredittvurderinger, og i tillegg kan du oppheve kredittsperre på samme sted. Dette gjør du ved å logge inn med din BankID på selskapenes nettsider. De vanligste selskapene er Tietoevry, Experian, Bisnode/Dun & Bradstreet og Creditsafe.

Dersom du ikke har BankID kan du ta kontakt med de ulike selskapene for å få hjelp.