Bruk nettbanken eller mobilbanken til å få god oversikt over økonomien

Noen måneder vil utgiftene dine sannsynligvis være høyere enn inntektene. Derfor er det lurt å ha et budsjett, og mange nettbanker har gode verktøy for å sette opp dette. Et budsjett er nyttig for å skaffe deg oversikt, men kan også være til hjelp dersom du har moderate betalingsvansker.

Når du bruker budsjettet i nettbanken, får du et godt bilde av hva du bruker pengene dine til, fordi utgiftene legges i forskjellige kategorier. Budsjettet hjelper deg å kontrollere forbruket gjennom året, og du kan sammenligne hvor mye du bruker fra måned til måned.

Bedre system

Det kan være smart å opprette en reservekonto ved siden av din vanlige brukskonto. Det gjør du enkelt i nettbanken. I nettbanken kan du også opprette automatisk overføring av et bestemt beløp fra brukskontoen til reservekontoen hver måned, samme dag eller dagen etter at du får utbetalt lønn. Da vet du at det som er igjen på lønnskontoen ved månedens slutt kan disponeres uten at det fører til problemer på et senere tidspunkt.

Bruk ellers nettbanken aktivt til å administrere økonomien din. Du kan opprette avtalegiro og eFaktura for faste betalinger, og da får du oversikt over kommende betalinger. Du kan endre beløpet på eFaktura dersom du ønsker å betale et høyere beløp enn minimumsbeløpet. Ved automatisk trekk kan du sørge for at de faste regningene blir betalt i tide. Dermed slipper (eller reduserer) du å betale fakturagebyr.

Når man tar en gjennomgang av økonomien, er det viktig at man skaffer seg oversikt over den totale gjelden. Dessuten bør man også se nærmere på betingelsene knyttet til lån. Er det mulig å få bedre betingelser hos egen eller i en annen bank?

Problemer med økonomien

Noen kan kvie seg for å kontakte banken dersom de får problemer med økonomien sin. Nettbanken er et godt verktøy for å skaffe seg økonomisk oversikt. Men dersom du får problemer, må du ta kontakt med banken for å få råd.

Hvis du ser at du ikke kan betale en regning, er det viktig at du med en gang tar kontakt med dem du skylder penger. Da kan du komme frem til en avtale om nedbetaling og evt. betalingsutsettelse.

Ser du at inntekten din reduseres, så ikke forsøk å dekke inntektstapet med dyr forbruksgjeld.

Du kan lese på nettet om hva du kan gjøre for å rydde opp i økonomien din, og de fleste bankene har sjekklister og gode råd om personlig økonomi på sine hjemmesider.