Finansdepartementet ba i fjor Finanstilsynet om å undersøke bankenes praksis med å tilby boliglån sammen med lønnskonto. Nå foreslår Finanstilsynet å stramme inn reguleringen av slike produktpakker.
Ingen banker krever i dag at kunder må opprette lønnskonto for å få boliglån (koplingssalg), men mange tilbyr bedre vilkår til kunder som gjør det (produktpakker). Finans Norge har i en høringsuttalelse vist til at en innstramming av reglene om koplingssalg ikke vil få praktisk betydning for norske banker, uansett følger av nyere praksis fra EU-domstolen.
– Forslaget om å forby bankene fra å gi kunder med lønnskonto gunstigere boliglånsvilkår vil derimot innebære et vesentlig inngrep i bankenes produktutforming, sier Carl Flock, juridisk fagdirektør i Finans Norge.
Finans Norge mener at verken boliglånsdirektivet eller det reviderte forbrukerkredittdirektivet gir mulighet til å stramme inn reguleringen av produktpakker slik Finanstilsynet har foreslått. Det nasjonale handlingsrommet følger klart av direktivene og understøttes av tolkningspraksis fra EU-domstolen.
– Etter det Finans Norge er kjent med har heller ingen andre europeiske land innført slike restriksjoner som foreslås i høringen, sier Flock.
Lønnskonto er viktig for å avdekke svindel og hvitvasking
I høringssvaret argumenterer bankene for at det er viktig å tilby lønnskonto sammen med boliglån for å ha kontroll over kundens økonomi og redusere risiko. Informasjon fra lønnskontoen er sentral i bankenes risikostyring, både ved innvilgelse av lån og ved overvåking av porteføljerisiko. Flere norske banker risikoklassifiserer kundene hver måned basert på data fra kundenes lønnskonto.
– Uten slik informasjon får bankene mindre kjennskap til kundene, og bankenes risiko kan øke. For å avdekke svindel og hvitvasking er det avgjørende å ha informasjon om lønnskonto, sier fagdirektør Henrik Andersen i Finans Norge.
Adgangen til å tilby produktpakker med lønnskonto og boliglån gir derfor både gunstigere betingelser for kunden og effektivitetsgevinster for bankene.