Ikke la deg lure

Person med maske for å skjule sin identitet. Foto.

Foto: Andrey Popov / Adobe stock

Vet du hvordan svindlere opererer for å lure folk til å overføre pengene sine til dem? SVTs "Uppdrag granskning" har kommet på innsiden av en liga som har dette som sin spesialitet. – Slike "safe account"-svindler er også en kjent svindelmetode i Norge, sier Gry Nergård i Finans Norge. Hun oppfordrer alle til å tenke seg godt om dersom man får en slik telefon, slik at man ikke blir lurt.

Safe account scams, eller trygg konto-svindel på norsk, er når noen tar kontakt, vanligvis på telefon, og utgir seg for å være fra banken din. De hevder at kontoen din er kompromittert på en eller annen måte og prøver å overbevise deg om å overføre alle pengene dine fra banken din til en såkalt "trygg konto" de kontrollerer.

– Dette er svindel, så ikke gå på limpinnen. Her spiller svindlerne på din redsel for å miste pengene dine, og forsøker å inngi tillit slik at du tror at de hjelper deg til å sikre dem, sier Nergård og fortsetter:

– Vi i Finans Norge arbeider løpende sammen med våre medlemmer og samarbeidspartnere for å styrke finansnæringens innsats i kampen mot svindel. Men her er vi også avhengig av at folk selv er årvåkne. Det er ikke enkelt, for svindlerne blir stadig mer utspekulerte og profesjonelle. Jeg anbefaler derfor alle å ta en titt på «Uppdrag granskning», avslutter Nergård i Finans Norge.

Lenke til programmet:

https://www.svtplay.se/video/KPB9zRY/uppdrag-granskning/bedragarna?id=KPB9zRY

Huskeregel fra politiet

Dersom du mottar en uventet henvendelse via SMS, e-post eller telefon, så husk dette:

  • Prøver de å skape hastverk? Lokkes eller trues det? Etterspørres personlig informasjon? 
    Stopp
  • Forventer jeg å få denne henvendelsen? Hva er det avsenderen egentlig vil meg?
    Tenk
  • Er det lenker til ukjente nettsteder? Ring banken eller finansinstitusjonen på offisielt nummer for å verifisere innholdet
    Sjekk

 

Kvinne som betaler regninger.

Forbrukerinformasjon

Oppgi aldri din BankID eller passord til noen. Ikke engang til banken, politi eller personer du stoler på.