Rådyre frostskader

Hus dekket av dyp snø, rommet av blå himmel og sol som skinner mot husveggen. Foto.

Foto: Adobe Stock/olga_demina

Vann og frostskadene strømmer inn til forsikringsselskapene i sprengkulda. Flere hundre skader er rapportert så langt.

De siste ti årene har frostskader ført til erstatninger for nesten 3 milliarder kroner til sammen, viser tall fra Finans Norge.

Mange av skadene som den langvarige og isende januarkulden i år fører med seg, er trolig fortsatt ikke oppdaget.

­– Noen uheldige kommer dessverre til å få en ubehagelig overraskelse når de kommer til leiligheten etter en reise, eller vil på hytta i mars. Det gjelder å forebygge så mange som mulig av skadene ved å ha på tilstrekkelig varme i rom der rørene går og stenge av vannet ved avreise fra hytta, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge Forsikringsdrift.

Kaldt nesten overalt

Enkelte frostskader kan bli så omfattende at hus, eller leiligheter, får skader for flere hundre tusen kroner og blir ubeboelige. Vannskader tar ofte lang tid å tørke opp. Denne gangen er det også kaldt en rekke steder som ikke er så vant til sprengkulde.

– Forsikringsselskapene er forberedt på mange skademeldinger nå fremover, men husk at det bør være rundt 10 plussgrader i alle rom der det går vannrør, sier Neverdal.

Hvis man er så uheldig å få en omfattende vannskade, tar det ofte lang tid å utbedre. Frost- og vannskader på hytter økte markant sist vinter. Årsaken kan være forsøk på å spare strøm.

Vinteren 2010/2011 ble det rekordmange frostskader. Da var det også veldig kaldt. I ekstremåret 2010 ble 25 000 skader meldt inn til forsikringsselskapene, viser tall fra Finans Norge, mens det i et gjennomsnittsår er i underkant av 5000 frostskader.

Restverdiredning etter vannskader

Gjennom restverdiredningstjenesten (RVR) samarbeider brannvesenet og forsikringsnæringen om å redde mest mulig av gjenverdiene etter blant annet vannlekkasjer.

– Restverdiredningsbilene har mye å gjøre i disse dager, sier fagsjef i RVR, Jens Erik Lauritzen. 

24 spesialinnredede biler er i beredskap 24 timer i døgnet, hele året, og rekvireres fra det lokale brannvesen etter blant annet branner og vannlekkasjer. Ved tidlig varsling kan store verdier reddes.

I fjor hadde restverdiredningstjenesten rekordmange utrykninger, og rundt halvparten gjelder vannskader.

Stine Neverdal