Mange norske kroner i 1000-lapper. Foto.

Foto: alswart/Adobe Stock

Til tross for økning av digitale betalingsløsninger, er kontantbeholdningen i Norge like høy som i 1996. Ny rapport fra Økokrim viser at den kriminelle økonomien fremdeles er analog og står for store deler av etterspørselen etter kontanter.

Fra 2007 til 2022 har antall kontantuttak blitt redusert med ca. 83 prosent. Likevel forblir den nominelle verdien av kontantbeholdningen i Norge stabil på ca. 40 milliarder norske kroner. Bare i 2022 ble det transportert ut av Norge rundt 8 milliarder kroner, men kun en brøkdel av dette ble deklarert. Det kommer fram i rapporten til Økokrim «Nå er det NOK».

Økokrim skriver at de kommer til å følge opp utfordringen med kontanter i den kriminelle økonomien gjennom et sterkere samarbeid med finansnæringen, offentlige etater og internasjonale partnere.

Innført restriksjon har endret flyten av norske kontanter

I løpet av våren 2023 ble flere banker mer restriktive på kjøp av norske kontanter fra utlandet på grunn av høy risiko for hvitvasking.

Nå er Økokrim bekymret for at de kriminelle har begynt å ta i bruk andre metoder for å hvitvaske kontanter som bruk av krypto og annen valuta som euro og dollar.

Ønsker bedre oversikt over kontantbeholdningen

I rapporten finnes det flere anbefalinger for å stoppe sirkulasjonen av norske kontanter blant kriminelle. Forbedret kunnskapsgrunnlag, oppdatering av rapporteringsplikten, et bedre deklareringsskjema og nasjonale beløpsgrenser for kontantinnskudd og -uttak er noen av de foreslåtte tiltakene.