Rekordhøye bilerstatninger i fjor

I fjor var bilerstatninger, og erstatninger på andre motorkjøretøy, på til sammen 18,5 milliarder kroner, viser tall fra Finans Norge. Dette er høyere enn noen gang før og en økning på 13 prosent fra året før.

– Reparasjoner har som det meste annet blitt dyrere det siste året. Dessuten er det stadig flere biler på veiene. Dette bidrar også til å trekke tallet på ulykker og erstatninger oppover, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

Under pandemien så vi en nedgang i tallet på bilskader. Færre var på farten da vi i stor grad var på hjemmekontor. Helgeturer og tett køtrafikk var det også lite av.

Flest småbulker

I fjor var det til sammen over en million sammenstøt med biler, lastebiler, busser og andre kjøretøy. Det er dermed også rekordmange skader som er meldt inn til forsikringsselskapene.

– Nesten 30 prosent av bileierne opplevde en forsikringsmeldt bilskade i fjor. Når vi ser på antallet totalt sett, er heldigvis de fleste bilskadene knyttet til mindre materielle skader, sier Neverdal.

Dødsulykker sist sommer

I fjor fikk vi igjen et år med mange og alvorlige trafikkulykker. I fjor er det registrert 118 trafikkdrepte, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Det er en betydelig økning sammenlignet med årene før, og spesielt var sommermånedene i fjor ille med mange trafikkdrepte.

– Sommeren er høysesong for alvorlige ulykker på veiene. Sommeren i fjor var en trist påminning om dette, sier Neverdal i Finans Norge.

 

Se statistikken for 2022

Stine Neverdal