Ny rapport: Stor knapphet på kompetent arbeidskraft

Publisert

|

Sist endret

Foto: Seventyfour/AdobeStock

Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse kom 20. september med sin rapport om situasjonen på arbeidsmarkedet fra starten av pandemien og frem til i dag. Rapporten peker på flere av de samme utfordringene som Finans Norge har avdekket i Kompetansesjekken, finansnæringens egen kompetansekartlegging.

Direktoratets rapport angir fire hovedtendenser i dagens arbeidsmarked:

  1. Situasjon på arbeidsmarkedet er preget av stor mangel på arbeidskraft
  2. Aldrende befolkning og sentralisering fører til endrede kompetansebehov
  3. Flere voksne enn noen gang deltar i utdanning, men interesse for etter- og videreutdanning i befolkningen har en synkende trend
  4. Gjennomføringen i videregående opplæring har økt

Høy etterspørsel i alle næringer

Rapporten peker på teknologiutvikling, klimaendringer, demografi og globalisering som de viktigste trendene som påvirker behov for kompetanse i arbeidslivet.

Rekrutteringsproblemene har økt i nesten alle næringer i perioden etter koronapandemien. De nyeste framskrivningene fra SSB viser at etterspørsel etter arbeidskraft vil være høyere enn tilbudet også i årene fremover.  Rapporten avdekker at Nord-Norge, Oslo og Vestland har de største problemene med å skaffe arbeidskraft med rett kompetanse.

Etterspørselen etter kompetanse er større enn tilbudet, og dette gjelder blant annet for ingeniører og personer med kompetanse innen ulike IKT-fag.

– Innenfor finans opplever nesten 9 av 10 i næringen at de mangler IT-kompetanse. For å sikre grønn omstilling og digital konkurransekraft, må hele næringslivet jobbe sammen med myndighetene for å løse denne utfordringen, sier Finans Norges arbeidslivsdirektør, Runa Opdal Kerr.

Vi må utdanne flere med IT-kompetanse

For å sikre Norges konkurransekraft må vi opprette flere IT-studieplasser og inkludere IT-kompetanse i flere studieretninger, inkludert i etter- og videreutdanningstilbudet. Det skriver Finans Norges Katarina Lægreid Buzatu og Frederick Hjertø i en kronikk ...

Klasseromsundervisning.Foto.

Meld deg på nyhetsbrev

Meld deg på nyhetsbrev

Finans Norge holder deg ukentlig oppdatert med våre siste nyheter, aktuelle saker, kurs og arrangement. Medlemmer av Finans Norge kan motta medlemsversjonen av nyhetsbrevet ved å melde seg på med sin jobb-e-postadresse.