Finansbransjen over snittet på SHE-indeksen

Publisert

EYs SHE-indeks viser at bank- og finansbransjen ligger over snittet når det gjelder likestilling. Bank- og finansbransjens gjennomsnittscore er 76 prosent, mens snittet for alle er på 67 prosent. – Det gjøres mye godt arbeid for å få bedre kjønnsbalanse i banker og forsikringsselskaper rundt om i Norge, sier Finans Norges arbeidslivsdirektør Runa Opdal Kerr.

EY startet samarbeidet med SHE-indeksen for fire - fem år siden, for å bidra til å løfte frem hva bedriftene som deltar får til rundt likestilling. Bakgrunnen for SHE indeksen er å modernisere næringslivet og drive det over på en kjønnsbalansert modell og over 200 bedrifter rapporterer inn til indeksen.

Christin Bøsterud, administrerende direktør i EY sier til FinansWatch at bransjen kan være stolte, og trekker frem Sparebanken Sogn og Fjordane som for to år siden toppet indeksen, men som nå er nede på fjerdeplass. Nordea Liv ligger på sjetteplass i årets indeks. Hun viser til at blant annet DNB og Storebrand drar likestillings- og mangfoldsarbeidet fremover og at 25 prosent av bedriftene som deltar innen bank og finans har en kjønnsbalansert ledergruppe.

– Det er ganske unikt, sier Bøsterud til FinansWatch.

Fremdeles en jobb å gjøre

– SHE-indeksen er hyggelig lesing for oss i finans, men våre egne likestillingsindikatorer viser at vi fremdeles har en jobb å gjøre, sier Runa Opdal Kerr i Finans Norge.

Hun viser til oppdaterte indikatorer for 2020, som viser at næringen fortsatt må jobbe for å få flere kvinner inn i lederstillinger og i spesialiststillinger innenfor teknologi spesielt. Når det gjelder lønnsforskjeller er tall for 2020 fremdeles ikke klare, fordi lønnsoppgjørene i finans ikke var i havn før i oktober. 2019-tallene viste at kvinners gjennomsnittlige årslønn utgjorde 82 prosent av menns gjennomsnittlige årslønn innen tariffområdet for finans.

– Vi venter spent på 2020-tallene og håper lønnsgapet har blitt mindre enn vi så i 2019, avslutter Finans Norges arbeidslivsdirektør.