Bil er på svindeltoppen

Rekordmange forsikringssvindlere avslørt i 2020. Foto: Kadmy, Adobe Stock

Forsikringsselskapene avslørte flere svindlere i fjor sammenlignet med året før. I 2020 ble det oppdaget svindel for til sammen 467 millioner kroner, viser tall fra Finans Norge.

Det er flest svindelsaker på skadeforsikringsområdet, og svindel med bilforsikring er det aller mest av.

Kraftig økning

– Det har vært en nokså kraftig økning i tallet på svindelsaker, for skadeforsikringsområdet er økningen på 13 prosent det siste året. Det er mulig vi ser en viss koronaeffekt ved at en del har pengetrøbbel og forsøker seg på forsikringssvindel. Det er flest saker som gjelder bilsvindel nå, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

På skadeforsikringsområdet er gjennomsnittsbeløpet i svindelsakene på 146 000 kroner, og gjennomsnittsbeløpet for bilsvindel ligger rett under dette.

De største svindelsummene gjelder likevel svindel med syke- og uføreforsikringer.

Når det gjelder syke- og uføreforsikringer, er gjennomsnittsbeløpet på hele 1,6 millioner kroner.

Flest menn

Flere menn enn kvinner avsløres for forsikringssvindel, og når det gjelder bil dominerer menn. I disse sakene er det ofte endret hendelsesforløp eller arrangerte skader.

– De aller fleste kundene er jo ærlige, men svindlerne skal stoppes. Blant bilsvindlerne er flertallet i trettiårene, og svindlerne finnes i alle samfunnslag, sier Neverdal i Finans Norge.

Forsikringssvindlere risikerer politianmeldelse

Konsekvensene av å svindle kan bli store. I de alvorligste sakene er strafferammen inntil seks års fengsel. De som svindler forsikringsselskapene tar en høy risiko.

Det er forsikringsselskapene selv som avslører de fleste svindlerne. De som prøver seg på svindel, risikerer blant annet politianmeldelse, forsikringsnekt og fengsel.

– De som svindler stjeler fra fellesskapet, og forsikring er bygget på tillit, sier Neverdal.

Forsikringssvindel

Forsikringsselskapene avdekker årlig en rekke tilfeller av forsikringssvindel. Det holdes tilbake betydelige erstatningsbeløp, penger som er tiltenkt ærlige forsikringskunder. De som svindler forsikringsselskapene, svindler fellesskapet. Det er forsikringsselskapene selv som avslører de aller fleste svindlerne. De som prøver seg på svindel, risikerer politianmeldelse, fengse...