Høyre fremmet i april et representantforslag (”Dok 8-forslag") om en handlingsplan for å styrke finansnæringen i Norge. Høyre mener det er behov for å skap vekst i finanssektoren, og mener en langsiktig handlingsplan for finansnæringen kan bidra til at finansnæringen i Norge blir mer konkurransedyktig.
- Finans Norge er positive til forslaget. Vi har lenge pekt på behovet for en næringspolitikk for finansnæringen. Finansnæringens rammevilkår er politisk bestemte og kan påvirkes av politikk. Derfor er det svært viktig med en politisk forankret handlingsplan for næringen, sier Kari Olrud Moen, i Finans Norge og legger til:
- Derfor anmoder Finans Norge om at Finanskomiteen slutter seg til representantforslaget.
Hva er et representantforslag?
Gjennom et representantforslag kan Stortingsrepresentantene på eget initiativ ta opp saker i Stortinget. Forslaget blir først sendt til en komité for behandling. Komiteen avgir så en innstilling til Stortinget.
Representantforslaget er en del av dokumentserien på Stortinget. Derfor kalles slike forslag ofte et “Dokument 8-forslag" eller “Dok 8-forslag".
Kilde: stortinget.no
Viktig med en sterk finansnæring i Norge
Finansnæringen representerer 2 prosent av sysselsettingen og 6 prosent av verdiskapningen i Norge. Samtidig er finanssektoren den fastlandsnæringen som betaler mest skatt både forholdsmessig og nominelt. Ifølge SSB var utliknet skatt til finansnæringen 36,7 mrd. kroner i 2023. Finansnæringen er dermed en betydelig næring i seg selv, gjennom dens verdiskapning, sysselsetting og skatteinngang.
- I tillegg til å være en viktig næring i seg selv, har knapt noen næringer større betydning for og flere kontaktpunkter ut mot norske forbrukere og bedrifter. Finansnæringen i Norge finansierer en større andel av næringslivets lån enn i de fleste andre land. 80 prosent av norske bedrifter er avhengig av bankfinansiering for å finansiere vekst, investeringer og løpende drift. En velfungerende finansnæring er en forutsetning for et velfungerende, moderne samfunn, sier Olrud Moen.
I sitt representantforslag peker Høyre på viktigheten av sterke finanssentre som blant annet i London, Stockholm og Luxembourg, og hvordan slike finanssentre er viktige drivkrefter i et lands økonomi og bidrar til teknologiutvikling.
Norge har særlige fortrinn innen finans, som bør utnyttes bedre. Landet har høy digital kompetanse, stor tillit til institusjoner og betydelige forvaltningsmiljøer, skriver Høyre i sitt representantforslag.
En handlingsplan for å styrke finansnæringen
Representantforslaget fra Høyre ber regjeringen om å utarbeide en handlingsplan for dette arbeidet. Høyre peker i sitt forslag på flere ulike elementer som kan inngå i en handlingsplan, som hvordan en kan benytte Statens pensjonsfond utland (NBIM) for å trekke flere funksjoner “hjem” og bidra til et sterkere finansmiljø i Norge. Det pekes også på å gjennomgå og modernisere det norske regulatoriske rammeverket for finansnæringen for å sikre konkurransedyktige vilkår sammenlignet med nordiske og europeiske konkurrenter.
Finans Norge mener å utvikle en slik handlingsplan kan være en god måte å anrette arbeidet på.
- Det er viktig at en slik handlingsplan utarbeides hurtig, og at det etableres en arbeidsgruppe bestående av representanter fra myndighetene, finansnæringen og akademia som får i oppdrag å utvikle et forslag til departementet, sier Olrud Moen.
I en slik handlingsplan vil det være viktig å undersøke hvordan man kan sikre at finansinstitusjoner i Norge har konkurransedyktige rammevilkår for å kunne konkurrere i internasjonale finansmarkeder. Dette gjelder særlig med tanke på EU/EØS-regelverket. Høyre skriver det vil være viktig at Norge har et regelverk som er mest mulig tilpasset EU og at Norge bruker handlingsrommet i EØS-regelverket for å gjøre det attraktivt å etablere seg i Norge.
- Etter massiv reguleringsaktivitet i kjølvannet av finanskrisen, er EU nå opptatt av finansnæringen som motor for vekst, verdiskapning og velferd gjennom Spare- og investeringsunionen. Samtidig skal EU forenkle regelverk og tilsynspraksis. Da er det ekstra viktig at Norge følger opp, slik at vi ikke blir hengende etter og forverrer konkurranseulempene enda mer, sier Olrud Moen.
Representantforslaget ligger nå til behandling i Finanskomiteen og foreløpig dato for behandling i Stortinget er 10. juni 2025.