Høydepunkter fra Bærekraftskonferansen

Publisert

Statssekretær i Finansdepartementet, Torgeir Micaelsen (Ap) på Bærekraftskonferansen 2025. Foto.

Statssekretær i Finansdepartementet, Torgeir Micaelsen (Ap) var tydelig på at regjeringen støtter forenklinger samtidig som ambisjonene for det grønne skiftet ligger fast, og at norske myndigheter vil legge seg på linjen fra EU når det kommer til de ulike forenklingstiltakene. Foto: Finans Norge

Forrige uke samlet Bærekraftskonferansen mer enn 200 representanter fra næringen, myndighetene og andre relevante interessenter for å diskutere aktuelle problemstillinger innen bærekraftig finans.

Årets konferanse ble gjennomført i en spennende politisk tid; det er valgår i Norge og EU-kommisjonen setter konkurransekraft, sikkerhet, omstilling og forenkling på agendaen. 

Tema for konferansen var todelt: først dykket man ned i det politiske handlingsrommet, samt diskuterte ulike interessenters oppfølging av regelverk innen bærekraftig finans. Deretter konsentrerte konferansen seg om praktiske og konkrete problemstillinger av relevans for ulike aktører i finansnæringen. 

Bærekraft = konkurransekraft 

Harmonisering og forenkling av regelverk er høyt på dagsorden, og det var ingen unntak på Bærekraftskonferansen.  

Statssekretær i Finansdepartementet, Torgeir Micaelsen (Ap), delte departementets refleksjoner om de pågående forenklingsprosessene i EU og rollen til bærekraftig finans fremover. Han var tydelig på at regjeringen støtter forenklinger samtidig som ambisjonene for det grønne skiftet ligger fast, og at norske myndigheter vil legge seg på linjen fra EU når det kommer til de ulike forenklingstiltakene. I den politiske debatten, ledet av direktør ved Cicero, Kristin Halvorsen, ble det tydelig at politikerne ser viktigheten av bærekraftig finans fremover, men at de ikke er helt enige om virkemidlene for å nå Norges klimamål. 

Bærekraftsdirektør i Storebrand, Margrethe Assev, var tydelig på at bærekraft er konkurransekraft. I en usikker tid og verden er det viktigere enn noensinne å ha en sterk ryggrad. Datagapet må håndteres, og åpenhetsloven og ambisjonsnivået må bevares, understreket Assev i sitt innlegg. 

I tillegg ble det annonsert at Finansdepartementet har offentliggjort en norsk oversettelse av den europeiske standarden for frivillig bærekraftsrapportering (VSME). Her blir det også anbefalt at norske små og mellomstore foretak som rapporterer bærekraftsinformasjon på frivillig basis skal følge VSME-standarden. 

Vil gjennomføre tematilsyn 

Finanstilsynet var også til stede, der ga de en oppdatering på deres forventninger til bærekraftsrapportering og kontrollaktiviteter i 2025. 

Regnskapsåret 2024 er første året der flere norske selskaper må rapportere i henhold til bærekraftsdirektivet, CSRD. Tilsynet understreket at de er klar over at dette innebærer nye og omfattende rapporteringskrav for foretakene, og de la vekt på at de vil redusere rapporteringsbyrden og etterlevelse av det nye bærekraftsregelverket. 

I tillegg ble det kjent at det skal gjennomføres tematilsyn basert på offentlig tilgjengelig informasjon fra foretakene fremfor kontrollsaker med enkeltforetak. 

Venter på grønt lys 

Brønnøysundregistrene (Brreg) presenterte hvordan de effektiviserer arbeidet med innsamling og tilgjengeliggjøring av bærekraftsinformasjon, der målet er å gjøre arbeidet med bærekraftsrapportering enklere for både SMB-er, store bedrifter og finansforetak. 

En ny løsning fra Brreg skal sørge for at man ved å plotte inn et organisasjonsnummer, kan hente ut all informasjon om bedriften i bærekraftsøyemed. Med den nye løsningen skal Brreg samle inn og tilgjengeliggjøre standardisert frivillig rapportering, i tillegg til lovpålagt rapportering de allerede vil samle inn. 

For å få løsningen på plass, trenger Brreg imidlertid tillatelser fra Nærings- og fiskeridepartementet. David Norheim, avdelingsdirektør i Brreg fortalte under konferansen at statssekretæren har fått forslaget på bordet, og at han håper å få svar om ikke veldig lang tid, men poengterer at det vil kreve finansiering. 

Finansnæringens ambisjoner ligger fast

Kristian Ruth, direktør for Bærekraft i Finans Norge. Foto.

Kristian Ruth, direktør for bærekraft i Finans Norge. Foto: Finans Norge.

Avslutningsvis ble det gjennomført to faglige dypdykk i henholdsvis aktsomhetsvurderinger og klimarisiko. Heidi Finskas fra KLP, Kristine Falkgård fra Fremtind og Hilde Nordbø fra DNB, ga oss praktiske og matnyttige eksempler fra deres arbeid. 

– Vi er godt fornøyde med dagen, og de interessante perspektivene som kom både fra scenen og i salen. Det var godt å se og høre summingen i rommet. Finansnæringens ambisjoner for en rettferdig grønn omstilling ligger fast, og vi ser frem til videre arbeid med våre medlemmer – og ser allerede nå frem mot neste års konferanse, sier Kristian Ruth, direktør for bærekraft i Finans Norge.

Lurer du på noe? Ta gjerne kontakt.
Benedicte Bjerknes, seniorrådgiver bærekraft i Finans Norge. Foto.

Bærekraftig finans

Her finner du flere nyheter og relevant innhold om bærekraftig finans.

 

Meld deg på nyhetsbrev

Meld deg på nyhetsbrev

Finans Norge holder deg ukentlig oppdatert med våre siste nyheter, aktuelle saker, kurs og arrangement. Medlemmer av Finans Norge kan motta medlemsversjonen av nyhetsbrevet ved å melde seg på med sin jobb-e-postadresse.