Finansmarkedsmeldingen 2025: Viktige saker for banker

Publisert

Silhuettene av fire forretningspersoner som går inne i en bygning med god belysning. Foto.

Finans Norge etterlyser en mer offensiv finansmarkedspolitikk. For bankene gir årets finansmarkedsmelding beskjedne policysignaler. Foto: ARTENS/Adobe Stock

Her får du som jobber i bank oversikt over viktige saker i årets Finansmarkedsmelding. Meldingen gir en detaljert beskrivelse av utviklingen i de norske finansmarkedene og regjeringens gjeldende politikk for finansnæringen.

Årets finansmarkedsmelding ble lagt frem 25. april 2025. Meldingen gir som vanlig en beskrivelse av utviklingen i de norske finansmarkedene og regjeringens gjeldende politikk for finansnæringen. 

Overordnet etterlyser Finans Norge en mer offensiv finansmarkedspolitikk. For bankene gir årets finansmarkedsmelding beskjedne policysignaler, og de mest sentrale temaene som trekkes frem for banker er konkurransen i det norske bankmarkedet og harmonisering av EØS-regelverk.

Konkurranse i bankmarkedet  

 I Finansmarkedsmeldingen trekkes det frem at departementet mener det er behov for økt konkurranse i bankmarkedet: 

  • Norske boliglånskunder flytter sine boliglån relativt hyppig sammenliknet med i andre land. Samtidig har konsentrasjonen blitt noe redusert de siste 20 årene i innskudds- og boliglånsmarkedet. Det er likevel behov for bedre konkurranse mellom bankene. Dette kan blant annet innebære tiltak for enklere bankbytte, herunder videreutvikling av Finansportalen og BankID, og evt. strengere begrensninger på bankenes muligheter for å koble lønnskonto og boliglån. 
  • Norske banker har opprettholdt markedsandelene over tid i konkurransen med utenlandske banker. Regjeringen er opptatt av at det skal være god konkurranse i det norske bankmarkedet, og at de generelle kravene skal være likest mulig for banker som opererer i Norge, enten de er norske eller utenlandske. 

Finans Norge mener konkurransen i det norske bankmarkedet er god. Norsk banksektor er lite konsentrert i forhold til andre sammenliknbare land, viser nye tall fra Copenhagen Economics og Svenske Bankforeningen. I tillegg forteller bankene i utlånsundersøkelsen til Norges Bank for første kvartal 2025, om en økning i konkurransen på lån til foretak og om økende konkurranse på boliglån.

Samtidig flytter norske boliglånskunder sine boliglån relativt ofte sammenlignet med andre land, noe Finansmarkedsmeldingen også trekker frem. Finans Norge mener det ikke er juridisk grunnlag for å innføre strengere begrensninger på bankenes muligheter til å koble lønnskonto og boliglån, og er kommentert i eget høringssvar. 

Finans Norge mener også at det er enkelt å bytte bank i Norge, noe som er påpekt i et eget brev til Finansdepartementet 

Harmonisering av EØS-regelverk 

I Finansmarkedsmeldingen understreker regjeringen at myndighetene bør målrette finansmarkedsreguleringen slik at den ikke svekker næringens lønnsomhet og demper omstillingsevnen. De peker selv på utfordringen ved etterslep av regulering som kommer senere inn i norsk rett enn i EU, og at dette kan gi  konkurranseulemper: 

  • Departementet vil i det kommende året prioritere arbeid med å sikre at norske finansmarkedsaktører så langt som mulig er underlagt samme regler som aktører i EU. Departementet samarbeider med våre EFTA-partnere og EU for løpende å tilpasse EØS-relevante rettsakter på finansmarkedsområdet slik at de kan innlemmes i EØS-avtalen. 
  • Samtidig forbereder departementet nasjonal gjennomføring med sikte på vedtak i norsk rett så tett opp til innlemmelse i EØS-avtalen som mulig. I den forbindelse vurderer også departementet om det er behov for å benytte et ev. handlingsrom til å fastsette krav ut fra nasjonale markedsforhold og prioriteringer. 

– Vi er glade for at regjeringen sier de prioriterer arbeidet med innlemming og gjennomføring av EØS-relevant regelverk høyt. Det er viktig at regjeringen har høye ambisjoner når det gjelder tempo og gjennomføring av EU-regelverk i norsk rett, med mål om likest mulig regelverk, sier administrerende direktør Kari Olrud Moen i Finans Norge i egen pressemelding om Finansmarkedsmeldingen. 

Sparebankutvalget

Om videre arbeid med Sparebankutvalgets forslag, nevner departementet at de arbeider med å følge opp høringen, og vil senere foreta en grundig vurdering av EØS-reglene og sikre at egenkapitalbeviset fortsatt kan godkjennes som ren kjernekapital i sparebankene. 

Finans Norge mener det er positivt at departementet vil foreta en selvstendig og grundig vurdering av de norske egenkapitalbevisreglene sett opp mot EUs kapitalkravsregelverk. Samtidig er det etter Finans Norges syn ingen tvil om at reguleringen av egenkapitalbeviset fullt ut samsvarer med de relevante EU-reglene. 

Sparebankutvalget har fremhevet at dersom norske myndigheter ønsker å bevare gjeldende regulering av egenkapitalbeviset, må norske myndigheter på egnet måte gå i dialog med EBA om dette.  

Finansdepartementet fastslår i et brev til Finanstilsynet 25. april 2025, at for norske myndigheter er det viktig å bevare egenkapitalbeviset som et velfungerende instrument og ber om at tilsynet anmoder EBA om å skriftlig utdype sin forståelse av det regulatoriske grunnlaget for de vurderingene som er gjort. Utgangspunktet for denne dialogen bør være at egenkapitalbeviset er konsistent med EU-reglenes ordlyd.

Lurer du på noe? Ta gjerne kontakt.

Meld deg på nyhetsbrev

Meld deg på nyhetsbrev

Finans Norge holder deg ukentlig oppdatert med våre siste nyheter, aktuelle saker, kurs og arrangement. Medlemmer av Finans Norge kan motta medlemsversjonen av nyhetsbrevet ved å melde seg på med sin jobb-e-postadresse.