– Finans Norge setter stor pris på at Finansdepartementet samler synspunkter om strategien slik at departementet er rustet til å delta aktivt i diskusjonene om utviklingen av SIU, sier Kari Olrud Moen, administrerende direktør i Finans Norge. Foto: Adobe Stock / New Africa
I Europa henger vi etter. Lav vekst og store investeringsbehov preger nesten alle land i Europa, også Norge. Derfor ha EU-kommisjonen pekt på finanssektoren som motoren som skal dra vekst og velferd opp. Strategien forsøker å svare på hvordan man skal få EU-borgerne til å investere mer av sparepengene i næringslivet?
Den 19. mars la EU-kommisjonen fram Spare- og investeringsunionen (SIU): En strategi for å fremme innbyggernes velstand og økonomiske konkurranseevne i EU. Strategien er EU-kommisjonens plan for å sette finanssektoren i stand til å bidra til Europeisk næringslivs konkurransekraft. Ved å bygge ned barrierene i det indre markedet og styrke den finansielle infrastrukturen, øker størrelsen på markedet og dermed likviditeten i det. Målet er at summen av risikokapital skal øke, og at kapitalen effektivt flyter dit den gjør mest nytte.
Finansdepartementet er på saken
Finansdepartementet har rettet oppmerksomheten mot EU-kommisjonens strategi og har bedt om innspill fra interessenter i Norge.
Kari Olrud Moen, administrerende direktør i Finans Norge. Foto: Kilian Munch.
– Finans Norge setter stor pris på at Finansdepartementet samler synspunkter om strategien slik at departementet er rustet til å delta aktivt i diskusjonene om utviklingen av SIU. Finans Norge ser frem mot kommende diskusjoner etter hvert som strategien gjennomføres med konkrete tiltak, sier Kari Olrud Moen, administrerende direktør i Finans Norge.
Finans Norge har i dag spilt in sitt syn på strategien. Norge er en integrert del av det indre markedet gjennom EØS-avtalen, noe som er viktig for norske finansinstitusjoner. EU jobber nå med å styrke europeisk konkurranseevne. Et mer integrert og effektivt kapitalmarked i Europa, vil senke investeringskostnader og forbedre allokering av kapital. Slik bidrar disse tiltakene til økt konkurransekraft i Europa og i Norge.
EU-kommisjonensforslag bygger videre på gode nasjonale løsninger. Gjennom eksempelets makt og deling av erfaringer, vil kommisjonen inspirere medlemslandene til å bygge nasjonale løsninger. Utviklingen i europeisk politikk og rammevilkår vil også være en viktig del av innholdet i de norske diskusjonene om en handlingsplan for å styrke finansnæringen.
Etter Finans Norges mening bør det igangsettes et arbeid for å styrke finansnæringen i Norge, ved at det utvikles en offensiv næringspolitikk for finansnæringen. I og med at rammevilkår og konkurranseflater utvikles for det indre marked, må denne utviklingen være en integrert del av dette arbeidet.
EU-kommisjonen bygger sin strategi rundt fire mål, deretter legger de til en fullbyrdet bankunion. Strategien spesifiserer en rekke tiltak som vil presenteres i løpet av de kommende månedene. Et overordnet mål for strategien er å styrke viljen til å investere i aksjer.
Hvordan få husholdningene til å spare mer i kapitalmarkedene?
For å skaffe til veie mer risikokapital, må man styrke husholdningenes deltagelse i kapitalmarkedene. Det betyr å innføre løsninger som gir husholdningene tilgang til investeringskonto med forenklede og også fordelaktige skatteregler. EU-kommisjonen skal presentere en «blåkopi» over kriterier og egenskaper som er hensiktsmessige i en investeringssparekontoløsning.I dette notatet har Finans Norge og syv Nordiske søsterorganisasjoner beskrevet de løsninger som finnes i Norden og hvilke kriterier som bør foreligge for denne typen instrument. Notatet går ikke inn på forhold knyttet til pensjonssparing. Finans Norge ønsker den kommende planene for styrking av kunnskap om personlig økonomi velkommen.
I strategien varsles tiltak for å gi både forsikringsselskap og banker bedre muligheter til å investere i risikokapital. Her finnes også planer for å styrke pensjonssparing. Norske myndigheter bør også engasjere seg i revideringen av verdipapiriseringsregelverket slik at Norge ikke igjen sleper etter på dette området.
Når målet er et mer integrert kapitalmarked, er det hensiktsmessig at tilsyn over dette markedet blir mer likartet. Finans Norge ser med tilfredshet på at strategien peker på et sentralisert europeisk tilsyn på meget begrensede områder. Nærhet til aktørene og markedene er viktig for kvaliteten og relevansen i tilsynet.
Finans Norge støtter en nærmere utredning av banksektorens konkurransekraft for å sikre en informert diskusjon om regelverksutforming og konkurransevilkår fremover.
Finans Norge holder deg ukentlig oppdatert med våre siste nyheter, aktuelle saker, kurs og arrangement. Medlemmer av Finans Norge kan motta medlemsversjonen av nyhetsbrevet ved å melde seg på med sin jobb-e-postadresse.