Bankene samarbeider om tiltak mot svindel

Publisert

Gruppebilde av Fagutvalg Antisvindel Bank

Fra venstre: Marthe B. Hafsmoe , Nordea, Nina Merethe Olsen, Sparebanken Sør, Eva-Lill Strandskogen og Gry Nergård, Finans Norge, Kristian Dragerengen, Eika, Anna Rønning, SpareBank 1 Utvikling, Johanna H. Agebrink, Santander, Sebastian Takle, DNB, Torgeir Sørvik, Bits, Morten Drægni, Handelsbanken og Lars Ivar K. Kittelsaa, Sparebanken Vest. Foto: Finans Norge.

Svindelforsøkene mot Norge og norske forbrukere er omfattende. Både enkeltpersoner, bankene og det øvrige næringslivet samt offentlige løsninger er rammet. Fagutvalg Antisvindel Bank følger nøye med på utviklingen og møtes jevnlig for å oppdatere hverandre og arbeide med felles tiltak for å forhindre svindel.

– Det har vært en eksplosjon i svindeltilfellene de siste året og det får heldigvis mye oppmerksomhet i media slik at folk kan bli advart, sier Finans Norges forbrukerpolitiske direktør Gry Nergård.  

Hun har ansvaret for å koordinere bankenes anti-svindel arbeid. Bankene har de siste fem årene gjennomført to store antisvindelprosjekter, senest prosjektet “Trygge forbrukere” som er gjennomført i 2023-2024. I dette prosjektet ble bankene i april 2023 enige om 19 anisvindeltiltak som det er har vært jobbet med siden. Dette er tiltak som kan begrense og avverge svindel mot sluttbrukere, samt begrense skadevirkningene for banker og andre.  

Informasjonskilde og sparringspartner 

Fagutvalg Antisvindel Bank (FAB), ble etablert for å bidra til at tiltakene som bankene til enhver tid jobber med er relevante sett i lys av det svindelbildet som foreligger til enhver tid. Utvalget består av antisvindeleksperter fra alle de store bankene og fra bankalliansene.  

Representantene i fagutvalget jobber daglig med svindeltilfeller som deres kunder opplever, og de møter mange fortvilte kunder som har blitt lurt. 

– Det er vanskelig å ikke bli berørt av alle skjebnene bak svindeltilfellene, spesielt når det er eldre mennesker som blir svindlet. Det å bli svindlet er jo en tragedie for veldig mange, sier Anna Rønning, leder for FAB og leder for enhet for anti-svindel i SpareBank 1 Utvikling. 

Viktig workshop om veien videre 

Onsdag 30. oktober arrangerte Finans Norge en workshop for fagutvalget der oppgaven var å evaluere de mange tiltakene fra prosjektet "Trygge forbrukere" for å se hvilke tiltak som fremdeles er aktuelle, og om det er andre tiltak som må prioriteres fremover.  

– Vi er heldig som har tilgang på så kompetente og engasjerte utvalgsmedlemmer fra bankene, sier Gry Nergård, som ledet workshopen. 

Det ble en lang og intens dag om et veldig stort samfunnsproblem som finansnæringen har en viktig rolle i å bidra til å løse. Fagutvalgets evaluering og forslag til veien videre skal behandles videre i de styrende organene i Finans Norge.

Eksempel på felles tiltak

I tillegg til etableringen av Fagutvalg Antisvindel Bank er nettsiden www.svindel.no og kampanjen "NO WAY" eksempler på felles tiltak som er iverksatt.