Lille julaften på bulketoppen

Publisert

Foto: Pavel Shishkin/Adobe Stock

Hvert år topper det seg med bulkeskader i julestria. En god del opplever å få småskader på bilen 22. og 23. desember, viser tall fra Finans Norge.

Den siste uka før jul inneholder de største bulkedagene hvis vi definerer dette som ryggeskader på biler, samt påkjøring av parkerte kjøretøy. Og lille julaften er den dagen som topper lista for slike bilskader.

I gjennomsnitt er det 560 uhell som fører til små bulkeskader den 23. desember, viser Finans Norges tall fra de siste ti årene.

Skadeantallet varierer med hvilken ukedag lille julaften faller på fra år til år.

Flere titusen

Det kan likevel fort bli dyrt, for eksempel hvis du smeller inn i en annen bil når du skal ut av en trang parkeringsplass. De siste ti årene er det ryggeskader og påkjøring av parkert kjøretøy for 53 millioner kroner på lille julaften, viser oversikten over skader meldt inn til forsikringsselskapene. I tillegg kommer egenandelene, og det er også en del skader som ikke blir meldt inn eller reparert. 

graf.PNG
 
 
 

– Tenk litt på hvor og hvordan du parkerer. Da kan du kanskje unngå en dyr ekstraregning nå på slutten av året. Parkeringshus og parkeringsplasser utenfor kjøpesentre er aktuelle steder for småbulking nå om dagen. Det smeller gjerne når det er veldig travelt og absolutt ikke passer, sier Neverdal.

Heldigvis blir det som regel kun materielle skader som resultat når vi kjører inn i parkerte biler, eller rygger rett på andre biler utenfor kjøpesenteret.

Ikke på ønskelista

Ryggeskader på bil, samt påkjøring av parkerte kjøretøy er de to skadetypene som øker mest i juleinnspurten.

– En bulk står ikke på ønskelista, og det passer ikke inn i julebudsjettet. Stress ned og konsentrer deg alltid når du kjører bil. Vær oppmerksom også når du parkerer, sier Neverdal.