Økt styringsrente gir økte lånekostnader

Publisert

Fasaden til Norges Bank. Foto.

Foto: Espen Schive/Norges Bank

Norges Bank økte styringsrenten fra 4,25 til 4,5 prosent på dagens rentemøte. Det vil trekke lånekostnadene opp for bankenes lånekunder.

I dag publiserte Norges Bank sin siste rentebeslutning for året og vurderingene bak Pengepolitiske rapport 4/2023. Norges Bank besluttet å øke styringsrenten fra 4,25 til 4,5 prosent. Sentralbanken begrunner renteøkningen med at prisveksten fortsatt er for høy og at en renteøkning reduserer faren for at prisveksten holder seg høy lenge.

Norges Bank trekker fram flere forhold som vil holde prisveksten og styringsrenten oppe fremover. Bedriftenes kostnader har økt mye de siste årene, lønnsveksten holder seg høy og kronen har svekket seg ytterligere. Norges Bank venter derfor at renten må holdes oppe en god stund for å få prisveksten tilbake til målet på 2 prosent. Sammenliknet med forrige Pengepolitisk rapport er prognosen for styringsrenten lite endret, men den ligger noe lavere lenger frem i tid.

Norges Bank er opptatt av å balansere risikoen for å stramme til for mye mot risikoen for å stramme til for lite. Norges Bank peker blant annet på at økonomien kjøler seg ned og at vi har ennå ikke sett de fulle virkningene av renteøkningene vi har bak oss. Det er lav vekst i norsk økonomi, og husholdningenes konsum, boliginvesteringene og foretaksinvesteringene vil trolig falle noe fremover. Samtidig anslår Norges Bank at den gjennomsnittlige boliglånsrenten vil stige noe til om lag 5,7 prosent neste år.

Norges Bank venter at økte renteutgifter og svak reallønnsutvikling vil redusere kjøpekraften i husholdningssektoren. Sentralbanken anslår derfor et fall i konsumet gjennom vinteren og våren neste år. I tillegg forventer sentralbanken at husholdningene vil tære på oppsparte midler gjennom neste år.

– Økningen i styringsrenten vil trekke lånekostnadene opp for både privatpersoner og foretak. Samtidig er arbeidsledigheten fortsatt lav. Det bidrar til at de aller fleste husholdninger kan betjene gjelden, men flere må trolig redusere forbruket, påpeker Erik Johansen, direktør i Finans Norge.

Norges Bank forventer at bankenes rentemargin vil normalisere seg etter hvert. Sentralbanken anslår at den gjennomsnittlige innskuddsrenten vil å nærme seg styringsrenten, ettersom konkurransen i innskuddsmarkedet tar seg opp. Det vil redusere innskuddsmarginen og den samlede marginen mellom bankenes utlåns- og innskuddsrenter. En lavere rentemargin kan bidra til at bankenes lønnsomhet faller noe fremover.