Kraftig vekst i innskuddspensjon

Publisert

Mynter i høye rader, grafiske piler som peker oppover og små blader som spirer på toppen av myntene. Gir en indikasjon på at verdien av pengene øker. Foto.

Foto: Deemerwha studio/Adobe Stock.

34,9 milliarder kroner ble innbetalt til innskuddspensjonsordninger i årets tre første kvartaler. Det er en økning på 15 prosent målt mot samme periode i fjor. Økningen skyldes i stor grad innføringen av «pensjon fra første krone» i 2022.

De fleste bedrifter i privat sektor har innskuddspensjon. Innskuddsbaserte ordninger utgjorde 84 prosent av de totale innbetalingene til privat tjenestepensjon ved utgangen av tredje kvartal i år. Øvrige ansatte i privat sektor har enten ytelsesbasert pensjon eller hybridpensjon, og innbetalinger fra arbeidsgivere til disse pensjonstjenestene økte også i tredje kvartal. Det viser markeds- og regnskapsstatistikk fra Finans Norge.

Statistikk for egen pensjonskonto

Nå har 1,8 millioner arbeidstakere i privat sektor egen pensjonskonto. I tillegg har noen arbeidstakere flere arbeidsforhold. Ved utgangen av oktober var det over 2 millioner pensjonskontoer med en samlet verdi på 400 milliarder kroner. Det viser statistikk fra Pensjonskontoregisteret.

De største leverandørene målt i sum med midler er Storebrand, DNB Livsforsikring, Nordea Liv, Sparebank 1 Forsikring og Gjensidige Pensjonsforsikring. Til sammen forvalter disse fem selskapene 96 prosent av pensjonsmidlene.