Fortsetter samarbeid om forebygging av ulykker og skader

Publisert

Kari Olrud Moen, administrerende direktør i Finans Norge sammen med helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol og styreleder i Skadeforebyggende forum, Therese Nielsen-Hofstad. Foto.

Kari Olrud Moen, administrerende direktør i Finans Norge sammen med helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol og styreleder i Skadeforebyggende forum, Therese Hofstad-Nielsen. Foto: Finans Norge.

28. november signerte Helse- og omsorgsdepartementet og Finans Norge en ny femårig samarbeidsavtale om drift av Skadeforebyggende forum. Forumet jobber for å forebygge alvorlig ulykker og fremme skadeforebyggende arbeid på tvers av sektorer.

Skader på grunn av ulykke er vanligste dødsårsak for personer under 45 år, og hver dag trenger om lag 1800 personer i Norge legehjelp på grunn av skader fra ulykke. Helse- og rehabilitering er kostbart, og det krever helseressurser som kunne blitt brukt til annet hvis vi klarte å forebygge flere ulykker.

– Det å forebygge skader er viktig både for å redde liv, for å bedre livskvalitet og for å redusere den store samfunnsøkonomiske kostnaden skader har. Jeg er derfor glad for å kunne videreføre samarbeidsavtalen med Finans Norge for en ny femårs-periode, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

Behov for økt kunnskap og skadedata

Årsaker til ulykker er sammensatt, og ansvaret deles av mange ulike aktører. Formålet med samarbeidsavtalen er å stimulere til økt samarbeid mellom offentlig, private og frivillige om å redusere ulykker og løse felles samfunnsutfordringer.

– Samarbeid på tvers av sektorer er en forutsetning dersom vi skal lykkes med forebygging av personskader. Vi har et felles ansvar for å sørge for økt kunnskap og skadedata som sikrer bedre grunnlag for målbevisst og effektiv forebygging, sier Kari Olrud Moen, administrerende direktør i Finans Norge.

Fornyet tillit

Siden 2009 har Finans Norge og Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) gitt budsjettilskudd til Skadeforebyggende forum (Skafor) gjennom femårige samarbeidsavtaler. I den siste avtalen bidrar begge parter med 2,1 millioner kroner årlig til drift av forumet.

– Vi takker for fornyet tillit og er glade for å ha departementet og Finans Norge med på laget. Forebygging er klokskap satt i system. Med mer kunnskap, mer samarbeid og mer forebygging kan vi redusere antall ulykker og frigjøre ressurser i en anstrengt helsesektor, sier Therese Hofstad-Nielsen styreleder i Skadeforebyggende forum.

Les hele avtalen mellom HOD og Finans Norge (pdf)

Om Skadeforebyggende forum:

Skadeforebyggende forum er et nasjonalt kontakt- og samarbeidsorgan som samler aktører fra privat næringsliv, offentlige instanser og frivillige organisasjoner, til felles innsats for skadeforebyggende arbeid.

Målet er å forebygge alvorlige ulykker og fremme skadeforebyggende arbeid. Forumet har fem satsningsområder; trygge lokalsamfunn, drukningsulykker, sikkerhet for barn og unge, eldreulykker og innhenting og bruk av skadedata.