Uten forsikring risikerer eiere av elsparkesykler milliongjeld

Person på elsparkesykkel. Foto.

Foto: Leika production/Adobe Stock.

De aller fleste eiere av elsparkesykler mangler lovpålagt forsikring. Trolig mangler rundt åtti prosent denne lovpålagte forsikringen, opplyser Trafikkforsikringsforeningen (TFF).

– Jeg er overrasket og bekymret over at så mange kjører rundt uten å ha lovpålagt forsikring på plass. I elsparkesykkelulykker kan skadene bli svært store. Når uforsikrede forårsaker skader på andre mennesker eller ting, sitter de igjen med regningen for absolutt alle kostnader og erstatninger. De økonomiske konsekvensene kan bli enorme når mennesker skades. Hvis en bil får materielle skader, kan det også bli svært kostbart, sier leder for Trafikkforsikringsforeningen Roger Stenseth.

Uforsikrede får erstatningskrav

Siden nyttår har det vært lovpålagt å forsikre også privateide elsparkesykler. Hittil er det meldt inn 25 saker der fører av uforsikrede elsparkesykler har forårsaket skade på mennesker eller biler.

Unge menn og gutter er overrepresentert, og i flere av sakene har føreren av elsparkesykkelen vært et barn.

­­­­­– Dersom mennesker blir alvorlig skadet av elsparkesykler, kan erstatningsregningen komme på flere millioner kroner. Eiere av uforsikrede elsparkesykler risikerer dermed økonomisk ruin, sier Stenseth.

Det er uklart hvor mange elsparkesykler som finnes her i landet, men trolig rundt en halv million. Når ulykkene kommer, går det ofte ut over hode, eller armer og bein.

Dersom en uforsikret fører skader seg selv, og det er aller flest slike ulykker med elsparkesykler, går vedkommende glipp av erstatning.

De siste årene har det også vært flere branner med utgangspunkt i elsparkesykler. Hvis en hel boligblokk eller et bolighus brenner, blir erstatningsbeløpene enorme.

Forsikringsplikt som på bil og motorsykkel

Elsparkesykler må nå forsikres på samme måte som biler, mopeder og motorsykler. Dette er lovregulert i bilansvarsloven.

­– Vi frykter at mange ikke er klar over konsekvensene av å mangle denne lovpålagte forsikringen. Vi vet at det garantert kommer flere alvorlige ulykker med uforsikrede elsparkesykler involvert. Ta kontakt med et av forsikringsselskapene i dag, oppfordrer Stenseth.

 

Foto: Thomas Brun/NTB Kommunikasjon