Innbetalinger til innskuddsordninger utgjorde 11,5 milliarder kroner i første kvartal i 2023. Dette var en økning på 21 prosent målt mot første kvartal året før. I 2022 ble det innført en reform kalt «pensjon fra første krone» i privat sektor.
Pensjon fra første krone har bidratt til at mange arbeidstakere som ikke ville fått pensjonssparing tidligere vil få pensjonsopptjening. Samtidig vil flere arbeidstakere nå få høyere pensjonssparing i arbeidsgiveres pensjonsordning enn de tidligere ville fått med det gamle regelverket.
Stefi Kierulf Prytz, direktør for livsforsikring- og pensjon i Finans Norge. Foto: CF-Wesenberg
– Det er en god vekst i innbetalinger til innskuddspensjon. Økte innbetalinger til innskuddspensjon hittil i år, har blant annet sammenheng med innføringen av pensjon fra første krone i fjor. Vi må her gi full honnør til politikerne, med daværende arbeids- og inkluderingsminister Hadja Tajik (Ap) i spissen som var initiativtakere til denne reformen, sier Stefi Kierulf Prytz, direktør for livsforsikring- og pensjon i Finans Norge.
I privat sektor har de fleste bedrifter og ansatte innskuddspensjon. Innskuddsbaserte ordninger utgjorde pr utgangen av første kvartal i år 76 % av innbetalingene til privat tjenestepensjon. Øvrige ansatte i privat sektor har enten ytelsesbasert pensjon eller hybridpensjon (alderspensjon som følger av bestemmelsene i tjenestepensjonsloven). Også innbetalinger fra arbeidsgivere til ytelsesbasert pensjon og hybridpensjon økte i første kvartal. Dette viser markeds- og regnskapsstatistikk for første kvartal i år, ifølge statistikk Finans Norge.
Pensjon fra første krone trådte i kraft fra 1. januar 2022 med frist til 30. juni 2022 for bedriftene å tilpasse sine pensjonsordninger til de nye reglene. Tallene for egen pensjonskonto for april 2023 tyder på at mange bedrifter ventet til 1. juli med å innføre pensjon fra første krone.
Innføringen av pensjon fra første krone viser at
Over 100.000 flere unge arbeidstakere mellom 13-20 år får nå pensjonsopptjening, sammenlignet med før pensjon fra første krone ble obligatorisk
Om lag 65.000 flere unge mellom 18-19 år og om lag 28.000 flere unge mellom 16-17 år og om lag 8.000 flere unge mellom 13-15 år får nå pensjonsopptjening som følge av denne reformen
– Det er gledelig at så mange flere unge har fått pensjonsopptjening. Egen pensjonskonto gir den enkelte bedre oversikt og eierskap til pensjon i tidlig alder. Det er lang tid til disse skal pensjonere seg, men selv mindre beløp som spares tidlig i livet og som får tilført avkastning år for år, vil over tid kunne bety mye på utbetalt pensjon senere i livet, sier Kierulf Prytz.
Statistikk for egen pensjonskonto publiseres månedlig og bygger på data fra Pensjonskontoregisteret.
Finans Norge holder deg ukentlig oppdatert med våre siste nyheter, aktuelle saker, kurs og arrangement. Medlemmer av Finans Norge kan motta medlemsversjonen av nyhetsbrevet ved å melde seg på med sin jobb-e-postadresse.