Sju av ti kjenner til forsikringsplikten på elsparkesykler – men mange mangler lovpålagt forsikring

Publisert

Foto: Vladimir Poplavskis/Adobe Stock

Sju av ti vet at elsparkesykler nå må forsikres, viser en undersøkelse gjort av Respons Analyse for Trafikkforsikringsforeningen. Likevel har svært få hittil skaffet seg den lovpålagte ansvarsforsikringen.

Uten å ha forsikringen på plass, vil eieren av elsparkesykkelen risikere milliongjeld. Kunnskapen om forsikringsplikten er lavere blant unge mennesker i byene, sammenlignet med andre grupper av befolkningen, viser undersøkelsen. Samtidig er det mange unge som bruker elsparkesykler som fremkomstmiddel.

– Det er positivt at mange kjenner til forsikringsplikten som myndighetene innførte fra nyttår. Men nå gjelder det faktisk å skaffe seg denne forsikringen før skadene kommer, sier leder i Trafikkforsikringsforeningen Roger Stenseth.

Risikerer milliongjeld

Hvis andre mennesker blir skadet, blir eieren av den uforsikrede elsparkesykkelen erstatningsansvarlig. Erstatningsbeløpet kan bli svært høyt.

Dersom en uforsikret fører skader seg selv, og det er aller flest slike ulykker med elsparkesykler, kan vedkommende gå glipp av erstatning.

De siste årene har det også vært flere branner med utgangspunkt i elsparkesykler. Dersom en hel boligblokk eller et bolighus brenner, blir erstatningsbeløpene enorme.

­– Små elektriske kjøretøy må nå forsikres på samme måte som biler, mopeder og motorsykler. Det finnes flere hundre tusen elsparkesykler rundt om i norske hjem som må forsikres. De aller fleste av disse mangler fortsatt forsikring. Vi frykter at mange ikke er klar over konsekvensene av det, sier Stenseth.

Forsikringsselskapene rapporterer om svært få solgte forsikringer for elsparkesykler. Bare noen få tusen har så langt kjøpt den lovpålagte forsikringen. Ved inngangen til mars måned mangler mer enn nitti prosent av elsparkesykkel-eierne forsikringen, opplyser Trafikkforsikringsforeningen.

– Dette er dramatiske og oppsiktsvekkende tall når vi dessverre også vet at det garantert kommer flere alvorlige ulykker med elsparkesykler involvert. Mange har tatt dem i bruk allerede og våren er i anmarsj. Kontakt et forsikringsselskap for å få dette i orden, sier Stenseth.

Informasjonskampanjer om forsikringsplikten

Trafikkforsikringsforeningen er i gang med informasjonskampanjer i en rekke ulike mediekanaler, for å spre informasjon om forsikringsplikt for privateide elsparkesykler og andre små elektriske kjøretøy.

Mange av de spurte i Respons-undersøkelsen som Trafikkforsikringsforeningen har fått utført, sier at de har fått med seg informasjonskampanjene.

– Uten forsikring kan du bli gjeldsslave resten av livet. Jeg håper virkelig at økt kjennskap til at dette er en lovpålagt og nødvendig forsikring, fører til handling før skadene kommer, sier Stenseth i Trafikkforsikringsforeningen.

Foto: Thomas Brun/NTB Kommunikasjon