Rekordhøye erstatninger etter sykkeltyverier

Stadig flere dyre sykler stjeles, viser tall fra forsikringsselskapene. Erstatningene var på rekordhøye 155 millioner kroner i 2022 for forsikringsmeldte sykkeltyverier, viser tall fra Finans Norge.

Dette er en økning på 19 prosent sammenlignet med året før.

Ofte er det nærmest profesjonelle tyver som spesialiserer seg på sykkeltyverier, og de raskeste bruker bare sekunder på å få med seg en sykkel.

– Det er ikke uvanlig at flere sykler stjeles i samme område omtrent samtidig, og i byene er du mest utsatt, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

Populære sykler

Dyre og fine sykler er attraktive varer for sykkeltyvene, og syklene selges ofte videre.

– Vi kan se av gjennomsnittserstatningene at tyvene går etter det aller beste. Erstatningene etter sykkeltyveri er snart like høye som erstatningene etter alt som har med biltyverier å gjøre, sier Neverdal.

Mange sykler året rundt, og stadig flere skaffer seg en god sykkel som brukes mye i hverdagen. Gjennomsnittserstatningene har økt jevnt de siste årene og har aldri vært høyere. Nå er erstatningen i gjennomsnitt nesten 10 500 kroner, og det er en økning på ti prosent bare i løpet av det siste året.

Det har vært en standardheving av den norske sykkelparken, og de blir dyrere å erstatte. Stadig flere nordmenn skaffer seg også elsykkel som trekker opp erstatningene.

– Samtidig er mørketallene store. For ikke alle melder sykkelen stjålet til politi eller forsikringsselskap. Men den gamle sykkelen kan også ha høy bruksverdi, sier Neverdal i Finans Norge.​

Gode råd mot sykkeltyverier

  1. Lås sykkelen skikkelig med forsikringsgodkjent lås
  2. Registrer sykkelen i et FG-godkjent sykkelregister.
  3. Lås helst sykkelen til noe fastmontert og solid.
  4. Unngå å la sykkelen stå ute om natten.
  5. Hvis du tar av sykkelsetet, blir sykkelen mindre attraktiv for tyvene.
  6. Vurder hvor du setter fra deg sykkelen.
  7. Skriv opp rammenummeret på sykkelen.
  8. Anmeld sykkeltyveri så fort som mulig.
Stine Neverdal