Skadestatistikk for 1-3. kvartal 2022

Publisert

|

Sist endret

Erstatningene for landbasert forsikring hittil i år økte med ti prosent fra samme periode i fjor. Totalt ble erstatningene på 37,6 milliarder kroner. Flere store næringsbranner, økt reiseaktivitet, mer tyveri og mer bilbruk bidro til økningen. Det viser Finans Norges skadestatistikk for 1-3. kvartal.

Erstatningene for landbasert forsikring totalt hittil i år ble på 37,6 milliarder kroner, mot 34,1 milliarder i fjor til samme tid.

Flere bilskader

Erstatning på motorkjøretøy økte med nesten 10 prosent fra i fjor, og er på 13,4 milliarder kroner hittil i år. Økningen i antall meldte skader er på 4 prosent. Kaskoskader, redning og kollisjoner har økt mye fra i fjor, mens redningsutgifter er noe redusert.

Erstatning for næringsbiler (lastebil, buss, stor varebil) er på nesten 850 millioner kroner hittil i år, mot 730 millioner i fjor – en økning på 16 prosent. Også antall meldte skader på næringsbilene økte med nesten 17 prosent fra samme periode i fjor. Tyveri av og fra kjøretøy økte med 54 millioner kroner, men er fortsatt ikke helt på nivå med samme periode i 2019 før korona.

Mindre frostskader, men mer tyveri fra hus og hjem

Erstatninger på private bygninger og innbo er på nesten 7 milliarder kroner hittil i år – en reduksjon på 1 prosent fra i fjor. Reduksjonen skyldes hovedsakelig mindre «vinterskader», som frost og snøtyngde.

Av erstatningene utgjør brannerstatning 2,3 milliarder kroner og vannskader utgjør nesten 2,4 milliarder. Erstatning etter brann økte med 7 prosent, mens erstatning etter vannskader ble redusert med 8 prosent fra i fjor. Reduksjonen i vannskader skyldes at fjoråret hadde til dels en svært kald vinter og dermed frostskader, mens det har vært mer gunstig i år.

Innbrudd og tyveri utgjør en liten del av de totale erstatningene, med 349 millioner kroner hittil i år, men økningen er på hele 36 prosent fra i fjor.

Flere store skader etter brann i næringsbygg og landbruk

Erstatningene på næringsbygg og innbo/løsøre er nesten 10 prosent høyere enn i fjor. Skader etter brann økte med 22 prosent, mens vannskadene ble redusert med nesten 9 prosent. Til sammen ble det erstattet skader for 5,1 milliarder kroner hittil i år. Økningen i brannerstatning skyldes en del større brannhendelser; et søppelanlegg i juli, et leilighetsbygg i Drammen og et leilighetsbygg i Hemsedal i mars i år.

Lite sykdom, men mer tyveri på reise

Årene 2020 og 2021 var spesielle år i forbindelse med reise og korona. I 2020 var det spesielt mange avbestillingssaker, og i 2021 – med tilnærmet forbud mot utenlandsreiser – var det spesielt få saker.

Hittil i år er antall meldte reiseskader på samme nivå som i 2019, mens erstatningene fortsatt er noe lavere. Antall tyverisaker har økt mest siden samme periode i 2019, med nesten 30 prosent flere saker. På den andre siden er antall reisesykdommer fortsatt lavere enn i 2019, som bidrar til at erstatningene fortsatt er noe lavere enn i 2019.

Mindre båtbruk, men mer tyveri

Gjennom koronatiden var det mange som kjøpte seg ny båt. I år kan drivstoffutgiftene likevel ha satt en stopper for lange båtturer. Sammenlignet med fjoråret er antall båtskader redusert med 12 prosent, og erstatningene er redusert med 2 prosent. Særlig er det havariskadene som er redusert – med 9 prosent fra i fjor. Av totale båterstatninger på 488 millioner kroner, er det havariskader for 284 millioner. Tyveri av og fra båt har økt med drøye 6 prosent fra i fjor, og det er drøye 2 prosent flere enn i 2019.

Økning i bruk av behandlingsforsikring

Behandlingsforsikring øker i antall forsikrede, og dermed øker også bruken. Samtidig økte antall meldte saker mer enn porteføljeveksten. Hittil i år er det størst vekst i bruk av psykolog og fysioterapi. Totalt er erstatningsbeløpet på 1,4 milliarder kroner hittil i år – en økning på nesten 25 prosent fra samme periode i fjor.

Meld deg på nyhetsbrev

Meld deg på nyhetsbrev

Finans Norge holder deg ukentlig oppdatert med våre siste nyheter, aktuelle saker, kurs og arrangement. Medlemmer av Finans Norge kan motta medlemsversjonen av nyhetsbrevet ved å melde seg på med sin jobb-e-postadresse.