Frykter uforsikrede bilister i høst

Publisert

Foto: AdobeStock/kichigin19

Trafikkforsikringsforeningen frykter at flere biler og andre kjøretøy i høst blir uforsikret på grunn av anstrengt økonomi. Rundt 28 000 kjøretøy i Norge er uforsikret til tross for at det er lovpålagt med ansvarsforsikring på registrerte kjøretøy.

Hvis et uforsikret kjøretøy forårsaker skade, blir eieren økonomisk ansvarlig. Trafikkforsikringsforeningen betaler ut erstatning til skadelidte, men erstatningsbeløpet kreves i sin helhet tilbake fra den uforsikrede.

­­– Hvert eneste år ser vi dessverre eksempler på at noen tar sjansen på å bruke et uforsikret kjøretøy. Da kan de økonomiske konsekvensene bli enorme i tillegg til belastningen ved ulykken. Man risikerer å bli gjeldsslave hvis noen blir alvorlig skadet, sier Stenseth.

Gebyr til uforsikrede

Eiere av registreringspliktige kjøretøy uten forsikring må betale gebyr hver eneste dag kjøretøyet er uforsikret. For personbiler er gebyret 150 kroner per dag. Hensikten med gebyret er å få flere til å kjøpe lovpålagt forsikring, og det er myndighetene som har innført gebyrordningen.

– Det skal ikke lang tid med gebyr før det koster like mye som den lovpålagte forsikringen, sier Stenseth i Trafikkforsikringsforeningen.