Innbruddstyvene er tilbake

Innbruddstallene øker nå igjen, etter at forsikringsmeldte innbrudd og tyveri hadde en kraftig nedgang da Norge var nærmest stengt under pandemien, viser tall fra Finans Norge.

Erstatningene etter innbrudd og tyveri fra boliger og hytter er for første halvår i år på til sammen 218 millioner kroner, en økning på 33 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Dette er også langt høyere enn tilsvarende periode i 2019, som var før pandemien.

– Det er viktig å forebygge tyverier der vi kan, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

Hovedårsaken til økningen er trolig at mange har vendt tilbake til kontoret og at grensene er åpne igjen.

– Mobile vinningskriminelle som ofte tar for seg konsentrerte områder etter tur, er sannsynligvis på gang igjen nå. Nå når hverdagen er mer som vanlig og det er åpnet for reising, kan det også bety at omreisende kriminelle igjen vil besøke landet vårt, sier Neverdal.

Pass på hjemmet ditt

Det er ubehagelig å bli utsatt for innbrudd, og det er lurt å forebygge. For å avverge boliginnbrudd, bør det se ut som om du er hjemme. Det er lurt å samarbeide med naboen om for eksempel snømåking og tømming av postkassen. Kast gjerne litt søppel i søppelkassen deres også, dermed blir det ikke så tydelig at naboen ikke er hjemme. Tyvene er ofte ute etter lett omsettelige ting som smykker, sølvtøy, elektronisk utstyr og mobiler. Men også dyrt verktøy og sykler er populært.  

– Stadig flere velger å skaffe seg en FG-godkjent innbruddsalarm. Vi ser at dette virker preventivt, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

Gode råd mot innbrudd

  • Lås dører også når du er hjemme
  • Bruk FG-godkjente låser
  • Lukk vinduer før du forlater boligen 
  • La det se ut som om du er hjemme
  • Avtal med naboen at dere holder øye med hverandres hjem – ta inn post osv.
  • Installer FG- godkjent innbruddsalarm med røykdeteksjon 
  • Ikke la verdigjenstander som PC, kamera, telefon og lignende ligge lett synlig
  • Ta bilde av verdisakene dine – da blir det lettere å vite hva som er stjålet
Stine Neverdal