Finans Norge på Arendalsuka 2022

Publisert

Fikk du ikke med deg Finans Norges arrangementer på Arendalsuka? Her finner du opptak av alle våre spennende debatter.

17. august var det igjen tid for Finanskafé på Thon Hotell i Arendal med livestreaming. På menyen stod seks spennende og aktuelle temaer. I tillegg kunne du møte oss samme dag for å få ferske tall fra Forventningsbarometeret sammen med ekspertene og politikernes analyse av utviklingen i norsk økonomi. Finans Norge takker for deltakelsen på våre arrangementer på Arendalsuka!

Følg Finans Norges aktiviteter på Arendalsuka: Facebook #finansnorgearendalsuka22

Se program og våre digitale sendinger

08.30 – 09.15 Makrodebatt om 3. kvartalstallene fra Forventningsbarometeret 

Se opptak av sendingen

11.45 – 12.0Finanskafé: Pensjonssystemet i endring – hvordan sikre gode pensjonsordninger?

Se opptaket på Facebook.

En debatt basert på evalueringen av pensjonsreformen av Skogen Lund-utvalget. Hva viser tallene? Hvor lenge må vi jobbe? Hvilke grep må vi gjøre for å sikre at velferdsstaten ikke drukner? Hva betyr det for tjenestepensjonsordningene og for partene i arbeidslivet. Bør man i fremtiden bytte lønnsøkninger mot bedre pensjonsordninger? 

12.15 – 12.45 Finanskafé: Cyber-sikkerhet – er vi gode nok? 

Se opptaket på Facebook.

Mange bedrifter opplever å bli hacket. Krigen i Europa aktualiserer i enda sterkere grad vår sårbarhet i det digitale domenet. Finansnæringen er kritisk infrastruktur som åpenbart er et mål for onde krefter. Har vi gode nok forsvarsmekanismer og klarer vi å samarbeide godt nok for å stå imot? Hvordan skal vi ruste oss for å sikre at samfunnet ikke bryter sammen fordi digital infrastruktur blir tatt ned. 

13.00 – 13.30 Finanskafé: Kvinner i Finans – Hvorfor sliter næringen med å få kjønnsbalanse i sentrale stillinger?

Se opptaket på Facebook.

Hvorfor er vi fortsatt opptatt av kvinner og menn-diskusjonen i næringen? Er ikke det litt 1980? Næringen ønsker å få flere kvinner inn i leder- og spesialistfunksjoner, for det er fortsatt stor kjønnsubalanse i disse posisjonene. 

13.45 – 14.15 Finanskafé: Finansiell inkludering for ikke-digitale

Se opptaket på Facebook.

Det er ikke lett å stå utenfor vårt digitale samfunn, og spesielt den digitaliseringen som har skjedd innenfor bank de siste årene. Hva betyr det for eksempel for de eldre, eller de som kommer til Norge som for eksempel flykninger og hva kan næringen gjøre for å inkludere de som ikke er digitale?  Norge er et gjennomdigitalisert land, det gir oss noen utfordringer.  

14.30 – 15.00 Finanskafé: Når finansnæringen målet om å berge både klimaet og norsk verdiskaping? 

Se opptaket på Facebook.

Norge har ekstreme petroleumsinntekter. Dette må gradvis fases ut og erstattes med mange nye og verdiskapende jobber. Mange har pekt på at finansnæringen som med sine 11.000 milliarder kroner i utlån og under forvaltning har stor påvirkningskraft. Men går det for sakte? Er det bare grønnvasking man driver med? Og kan man egentlig oppheve tyngdeloven som fører til at penger flyter dit de gir best avkastning, uansett om det brunt eller grønt? Må staten bidra? Og i så fall med hva? 

15.15 – 16.00 Finanskafé: Kapitalforvaltning – ny norsk paradegren? 

Se opptaket på Facebook.

Den norske kapitalforvaltningsnæringen er en kunnskapsnæring med spisskompetanse på bærekraftige investeringer. Næringen har høy produktivitet og verdiskaping. Norge bør tilstrebe å bli et internasjonalt sentrum for kapitalforvaltning. Da må det satses på utviklingen av kompetanse. Datamaskiner spiller en rolle, og antagelig vil kunstig intelligens i forvaltningen spille en større rolle fremover. Men forvaltningsstrategi, valg av selskaper, vurdering av bærekraft og etikk og utøvelse av eierskap krever mennesker og det krever kompetanse. Hva skal til for at vi skal klare å løfte dette til å bli en paradegren for Norge? 

19.00 – 22.00 Finanskveld med program, mingling og tapas i Sparebanken Sør sine lokaler og bakgård  

Våre gjester og debattanter på Finanskafé

Vi har invitert inn toppledere og fagpersoner fra mange av våre medlemsbedrifter og politikere fra mange partiene, til å være med i debattene. I tillegg deltar også ressurspersoner som Nicolai Tangen fra Norges Bank, Siri Kalvig fra Nysnø, Kristin Skogen Lund fra Schibsted og mange andre spennende debattanter fra blant annet LO, Nasjonal Sikkerhetsmyndighet, Pensjonistforbundet, Natur og Ungdom og NHH. Som vanlig vil Finans Norges kommunikasjons-duo Jan Erik Fåne og Tom Staavi lede debattene med stø hånd. 

På Finanskafeen er det 15 minutters pause med servering mellom de seks programpostene.  

I tillegg til Finanskafé har vi følgende arrangementer samme dag: 

Da slipper vi 3. kvartalstallene fra Forventningsbarometeret og vi markerer at barometeret er 30 år i år. I tillegg spør vi ledende sjeføkonomer og politikere om deres syn på utviklingen i norsk økonomi for høsten. Dette skjer i Sparebanken Sørs lokaler kl. 08.30 i debatten «Prispress, mat & energikrise – hvor går norsk økonomi?».  

Finans Norge, Finansforbundet og Sparebankforeningen inviterer til Finanskveld med duoen "Isaksen & Ulstein". Vi åpner Finanskvelden med Torbjørn Røe Isaksen, samfunnsredaktør i e24 og Hege Ulstein, kommentator i Dagsavisen som kommenterer og drodler fritt rundt hva skifte av regjering har hatt og si for styringen av Norge. Deretter blir det hyggelig mingling med tapas og drikke i Sparebanken Sørs lokaler og bakhage for alle som har lyst til å delta. 

Følg debattene på Finans Norges Facebook-side 

Vi streamer alle våre debatter direkte via vår Facebook-side.

Mange mennesker samlet i lokalene i toppetasjen på Thon Hotel Arendal der vi har Finanskafeen vår.Foto.
Vi ses i Arendal! Foto: Finans Norge