Myndighetenes tiltak fungerer - forbruksgjelden stabil på 150,2 mrd kroner

Publisert

|

Sist endret

Illustrasjonsfoto: JonasGinter/AdobeStock

Tall fra Norsk Gjeldsinformasjon pr 1. mai viser at total usikret gjeld er 150,2 mrd kroner. Forbruksgjelden synes nå å ha stabilisert seg på rundt 150 mrd med en liten økning på 0,2 mrd siden forrige måned. Det siste året har gjelden gått ned med 2 mrd kroner.

– Tiltakene som skal begrense veksten i forbruksgjeld fungerer, og det er ikke grunn til å innføre nye tiltak som forbud mot tilleggsfordeler ved kredittopptak eller rentetak for forbrukslån, slik enkelte har tatt til orde for, sier Gry Nergård, forbrukerpolitisk direktør i Finans Norge.

Den siste måneden har ikke-rentebærende rammekreditter steget med 0,5 mrd, mens rentebærende kreditt faller med 0,3 mrd. Ikke-rentebærende rammekreditter er i hovedsak kredittkortbruk som ikke har forfalt til betaling enda.

– Det er en liten økning i bruken av kredittkort, men tallene viser også at de fleste klarer å betale tilbake det de benytter av rammekreditter. Det er likevel noe usikkerhet knyttet til hvor mye forbruksgjeld som eventuelt er pantesikret i bolig, sier Nergård og fortsetter:

– Finans Norge mener at gjeldsregistrene bør utvides til å omfatte også pantesikret gjeld. Da vil vi få korrigert denne usikkerheten.

Nedgang i forbruksgjeld det siste året

Det har vært en nedgang forbruksgjelden det siste året på 2 mrd kroner eller 1,3 prosent.  I denne perioden har også nedbetalingslån gått ned med ca. 2,7 mrd. (3,2 prosent), og rammekreditter er ned med 1,2 mrd. (1,8 prosent).

– Tiltakene, som utlånsforskriften og gjeldregistrene, er iverksatt for å begrense veksten i forbruksgjeld. De fungerer etter hensikten og har redusert nordmenns usikrede gjeld. Nå må regjeringen påskynde utvidelse av gjeldsregistrene til pantesikret gjeld. Dette har vi påpekt flere ganger og senest i vår høring til Finansmarkedsmeldingen om gjeldsregister.

Personvernhensyn kan løses

Argumentene mot å utvide gjeldsregistrene har vært personvernhensyn, og at det er viktig at informasjon om personlig økonomi ikke kommer på avveie.

– ­Finans Norge er helt enig i at personvernhensyn er viktig, men at hensynet til at forbrukere ikke får tatt opp mer lån enn de greier å håndtere må veie tyngre. For å løse personvernutfordringene med mer informasjon inn i gjeldsregistrene, har vi foreslått at det heller bør begrenses hvem som kan hente informasjon ut av registrene. Dette har vi blant annet kommentert på i vår høring til et representantforslag i Stortinget forrige uke, avslutter Nergård, forbrukerpolitisk direktør i Finans Norge. Se høringssvaret "Dok 8 om gjeldsregister".

Figur som viser ikke-rentebærende forbruksgjeld pr 010522
figur som viser rentebærende rammekreditt pr 010522
tabell utviklingen i forbruksgjeld pr 010522

Forklaring til tallene; Hvis et par har usikret gjeld som de er solidarisk ansvarlig for, skal dette beløpet rapporteres inn i sin helhet for begge, og gjelden telles to ganger. I disse tallene fra Norsk Gjeldsinformasjon er gjeld fra medlåntaker trukket fra, for å gi en mest mulig korrekt utvikling i markedet.

Statistikk hos Norsk Gjeldsinformasjon

Usikret gjeld: Begrepene som brukes

Nedbetalingslån: Lån hvor det er avtalt en fast nedbetalingsplan med finansforetaket.

Rammekreditt: Kontokreditt eller kredittkort hvor du har fått innvilget en kredittramme, men det ikke avtalt noen nedbetalingsplan. Finansforetaket krever vanligvis at du betaler et minimumsbeløp av totalt utestående ved forfall.

  • Ikke-rentebærende rammekreditt: Benyttet rammekreditt som ikke er forfalt til betaling.
  • Rentebærende rammekreditt: Benyttet rammekreditt som ikke er betalt ved forfall.

Faktureringskort: Betalingskort hvor alt må betales ved forfall.

 
 
Gry Nergård, forbrukerpolitisk direktør i Finans Norge. Foto.

Meld deg på nyhetsbrev

Meld deg på nyhetsbrev

Finans Norge holder deg ukentlig oppdatert med våre siste nyheter, aktuelle saker, kurs og arrangement. Medlemmer av Finans Norge kan motta medlemsversjonen av nyhetsbrevet ved å melde seg på med sin jobb-e-postadresse.