Naturskader for over en halv milliard i januar

Publisert

Foto: Finans Norge

Hittil i år er det meldt inn mer naturskader enn for hele 2021 til sammen, viser tall fra Norsk Naturskadepool. Rundt 6 500 bygningsskader er meldt inn til forsikringsselskapene i januar i år på grunn av storm og uvær.

Erstatningene er på 510 millioner kroner, viser foreløpige anslag fra Norsk Naturskadepool.

Stormen sist helg ga flest skader, aller mest i Rogaland, men også andre deler av Sør-Norge ble truffet hardt.

– Det meldes fortsatt inn skader, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

Stormen sist helg ga klart flest skader, mens mange skader også ble rapportert inn i midten av måneden med uværet «Gyda» og stormen som fulgte i dagene etterpå.

Viktig varsling av uvær

I tillegg til disse tre stormene som førte til mesteparten av skademeldingene, er det også en rekke skademeldinger fra Nord-Norge etter uvær i landsdelen.

– Vi ser at det har stor betydning at det varsles godt. Mange er flinke til å gjøre det de kan for å forebygge skader. De fester gjenstander og rydder unna så ikke vinden får tak, sier Neverdal.

I januar 2021 kom blant annet stormen «Frank», og naturskadeerstatningene ble på nesten 100 millioner kroner til sammen den måneden. Uværet sist helg gir til sammenligning erstatninger på flere hundre millioner kroner. Tallet på naturskader svinger fra år til år, og 2021 var et rolig naturskadeår samlet sett.