Likheten mellom skihopp og NM i Pengequiz

Publisert

Kvinne. Foto.

Dette er en kommentar fra Gry Nergård, forbrukerpolitisk direktør i Finans Norge. Foto: Kilian Munch

Når man skal hoppe etter Wirkola, er det viktig å komme riktig ut fra hoppkanten. Det gjorde jammen 23-åringen Marius Lindvik da han gjentok Toralf Engans bragd fra 1964, da han forleden tok Norges første gull i stor bakke i OL 58 år etter Toralf Engan! Men hva har skihopp og Pengequiz felles?

Det er mange «hoppkanter» man skal treffe riktig på når man er ung. En av de aller viktigste er den økonomiske. Den som har lært god økonomistyring, går bedre forberedt inn i voksenlivet enn den som ikke har det. Dårlig økonomistyring går dessverre ofte i arv, og skolen er derfor en fin arena for at alle kan lære de mest grunnleggende prinsippene for å styre sin egen økonomi. Hvordan sette opp et budsjett? Sammenhengen mellom sparing og fremtidsdrømmer? Hvordan bruke kredittkortet på riktig måte?

Ikke størrelsen det kommer an på

Og som ved skihopping – eller annen idrett – er det like viktig å få riktig opplæring og å trene riktig og mye dersom man skal greie seg godt økonomisk i livet. Forskning viser at det ikke nødvendigvis er de som har minst penger som sliter mest økonomisk. Du kan greie deg godt på forholdsvis stram økonomi, dersom du bare har god økonomistyring. Som på så mange andre områder i livet er det altså ikke størrelsen det kommer an på, men hvordan man bruker det man har.

I den forbindelse har vi en god nyhet til dere som er foreldre til ungdomsskoleelever, eller som er lærer i ungdomsskolen:

Nå er igjen klart for NM i Pengequiz for ungdomsskoleelever. Det er en konkurranse som nettopp angår temaer innenfor personlig økonomi.

Dette er en glimrende inngang til å ta opp temaer innen personlig økonomi i klassen. Dette kan gjøres innenfor faget Livsmestring, men passer også godt innenfor de fleste fag vil jeg påstå. Det å få delta i NM i Pengequiz kan være en god motivasjon til å lære. Og det følger digitale læremidler med: ti øvingsquizer på Kahoot.

Arven etter bestemor

Mange unge er så heldige å ha foreldre og besteforeldre som hjelper dem økonomisk. Men den viktigste arven man kan gi barna, er å sette dem selv i stand til å styre økonomien sin på en god måte. Derfor oppfordrer jeg alle til å snakke med barna om penger og penge bruk.

Bruk gjerne vinterferien til å snakke om familiens økonomi: Hvilke inntekter og utgifter har husholdningen? Hvordan kan man planlegge for ferie eller større innkjøp? Kortvett og nettvett er også temaer som kan være spennende å diskutere på tvers av generasjonene.

Og familien kan også ta de ti øvingsquizene på Kahoot!

Kjør konkurranse! Kanskje blir det din pode eller din klasse som vinner NM i Pengequiz 22. mars, og får lov å sende representanter til EM 10. mai.

Se konkurransen Pengequiz på Finans Norges nettsider