Innføring av EUs bankpakke i Norge

Publisert

|

Sist endret

Finansdepartementet har lagt frem forslag til forskrifter som gjennomfører EUs bankpakke. Departementet tar sikte på å sette loven og tilhørende forskriftsregler i kraft 1. juni 2022. Innføring av bankpakken i Norge er viktig for å sikre like konkurransevilkår og at norsk bankregulering er i tråd med det som gjelder i EU.

Bankpakken er en samlebetegnelse på en rekke endringer i EUs kapitalkravsregelverk og krisehåndteringsregelverk som ble vedtatt i 2019. Endringene er stort sett klargjøringer og justeringer av dagens regelverk, og det gis åpning for større fleksibilitet og noe lempeligere krav for mindre ikke-komplekse foretak. Bankpakken inkluderer blant annet en utvidelse av kapitalkravsrabatten for utlån til små og mellomstore bedrifter.

– Norsk innføring av EUs bankpakke er på overtid, fra og med 1. juni skal regulering av norske banker fullt ut harmonere med EU/EØS. Finans Norge er opptatt av likeverdige konkurransevilkår i det norske markedet, sier Erik Johansen, direktør for bank og kapitalmarked i Finans Norge.

Oppdrag om pilar 2-prosessen

I desember 2020 fikk Finanstilsynet i oppdrag å evaluere rammeverket for fastsettelse av bankspesifikke tilleggskrav til kapital (pilar 2-krav). I oppdragsbrevet understreket Finansdepartementet behovet for transparens i begrunnelse for og oppbygging av pilar 2-krav, slik at foretakene eventuelt skal kunne treffe tiltak for å redusere risiko som ligger til grunn for kravet, og vurdere om kravene er konsistente på tvers av foretak.

Finansdepartementet fremhever at rettsikkerhethensyn kan tilsi at rammene for pilar 2-prosessen i større grad bør fremgå av lov og forskrift, og at slike regler bør gjennomføres i norsk regelverk av hensyn til EØS-rettslige forpliktelser.

Finanstilsynet er nylig også gitt i oppdrag å utrede lov- og forskriftsregler som gjennomfører reglene om pilar 2-krav og -veiledning i kapitalkravsdirektivet, med de endringer som følger av CRD5. Finanstilsynet er gitt frist 25. oktober i år.

– Reguleringen av bankene må være forutsigbar og transparent, og det er nå behov for en nærmere regulering av rammene for Finanstilsynets praksis for fastsettelse av pilar 2-kapitalkrav, blant annet for å styrke bankenes rettssikkerhet. Vi har merket oss at Finansdepartementet ba Finanstilsynet prioritere pilar 2-evalueringen i 2021, og nå har Finansdepartementet satt en konkret frist, men altså nesten to år etter at oppdraget ble gitt, sier Johansen.

Meld deg på nyhetsbrev

Meld deg på nyhetsbrev

Finans Norge holder deg ukentlig oppdatert med våre siste nyheter, aktuelle saker, kurs og arrangement. Medlemmer av Finans Norge kan motta medlemsversjonen av nyhetsbrevet ved å melde seg på med sin jobb-e-postadresse.