Snakk om penger i jula

Kvinne. Foto.

Dette er en kommentar fra Gry Nergård, forbrukerpolitisk direktør i Finans Norge. Foto: Kilian Munch

Julehøytiden står for døra, og mange av oss skal tilbringe dager og timer sammen med familie og venner - fysisk eller på skjerm. Uansett kan det være greit å tenke gjennom hva som er gode og ikke fullt så gode samtaleemner. Jeg mener dere bør snakke om penger.

Mange nordmenn liker ikke å snakke om penger. Det er i grunnen dumt, for det er jo et veldig viktig tema, hvor generasjonene kan lære mye av hverandre. Her er noen forslag:

Pepperkaker og pensjon

Av alle julekakene er vel pepperkaker kanskje den mest populære. Pensjon er kanskje tilsvarende upopulært, i alle fall som hyggelig samtaletema. Frykten for at de andre sovner eller setter på enda en julefilm dersom du nevner p-ordet er nok stor. Men prøv, da vel! For en ting er helt sikkert: Det kommer en dag da vi ikke skal jobbe lenger, og spørsmålet om hvordan økonomien vår blir da er det jo grunn til å både tenke på og snakke om.

Det første man kan snakke om er jo at det har blitt mye enklere å sjekke hva man kan forvente å få i pensjon. Sjekk om alle rundt deg vet at de kan finne ut det i nettbanken sin eller på Norsk Pensjon Norsk Pensjon AS. Stikkord til resten av samtalen: Hvordan sparer du til pensjon? Sparer du i IPS eller i fond? Hva synes du om egen pensjonskonto? Og for de yngste i familien: Regjeringen har sagt at fra neste år innføres pensjon fra første krone. Hva betyr det?

Berlinerkranser og boligsparing

Og mens vi har oppmerksomheten til ungdommen, kan vi ta en berlinerkrans og spørre om og eventuelt hvordan de sparer til bolig. Det finnes jo egne sparekontoer for boligsparing (BSU), som også gir skattefradrag. Har du den gamle innskuddskontoen fra du var barn ennå, er det kanskje når du har bikket 18 på tide å se om pengene bør plasseres på annen måte?

Be ungdommen sjekke de ulike bankenes betingelser i noe som heter nettbank. Joda, de er såkalt «digitalt innfødte», men nettbank kan – overraskende nok - vise seg å være et ukjent begrep. Det er ikke der ungdommen henger om kveldene. Her har vi voksne altså anledning til å briljere med egne digitale ferdigheter!

Fattigmann og fullmakter

Når dette er gjort, bør vi være litt ydmyke og ta oss en fattigmann mens vi lurer på hvordan vi nå kan komme inn på neste tema, som mange synes er vanskelig å snakke om. Nemlig at noen av oss har eller vil få digitale utfordringer. Når det kommer til håndtering av vår personlige økonomi, er svært mye basert på digitale løsninger. Vi betaler med kort i butikken, og regningene betales i nettbank eller i Vipps. Vi kan etablere nye kontoer, kjøpe aksjer og ta opp lån digitalt. For de fleste av oss gjør dette hverdagen svært mye enklere.

Men når synet svikter, hukommelsen blir dårligere, de digitale løsningene endrer seg og det ikke kjennes verken enkelt eller trygt lenger, er det på tide å snakke med dine nærmeste om hvordan dere kan løse dette. Kan dere allerede nå etablere fullmakter i banken som gjør at den som trenger det kan få hjelp av noen vedkommende stoler på til å foreta i alle fall de enkleste økonomiske disponeringene i første omgang? Og er det kanskje også lurt å snakke om fremtidsfullmakt, for den tiden da legen sier uttrykkelig at pasienten ikke kan disponere selv lenger?

Sju slag og selvtillit

Jeg håper dere ikke har satt fast verken pepperkaker, berlinerkranser eller fattigmann i halsen så langt? Og dersom dette virker, og dere får gode samtaler, finnes det økonomiske tema for den som har selvtillit til alle sju slagene i boksen – minst!