Restverdiredningstjenesten hentet ut millionverdier etter Gjerdrum-skredet

Publisert

Restverdiredning (RVR) er et samarbeid mellom forsikringsselskapene i Norge. Foto: RVR/Finans Norge.

I tidenes største restverdiredningsaksjon ble verdier for flere titalls millioner kroner reddet ut etter skredet i Gjerdrum. Finans Norges restverdiredningstjeneste (RVR), som forsikringsselskapene står bak, er sentral i dette arbeidet.

– Mannskapene har stått på for å redde ut det som var mulig, og mange har fått ut mye av tingene sine.  Sikkerhetstiltak har også vært viktig hele veien og gitt noen begrensninger. Vi er derfor likevel lei oss for at vi ikke har kunnet bistå enda flere med å hente ut eiendeler. Enkelte boliger ligger innenfor sonen der det ikke er lov å oppholde seg, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

Personell fra RVR henter ut verdier fra et hus. Foto.
Restverdiredning (RVR) har hentet ut verdier for millioner i Gjerdrum. Foto: RVR/Finans Norge.

Det aller mest nødvendige

Da skredet rammet Gjerdrum 30. desember i fjor, ble rundt 1000 mennesker evakuert. I startfasen var oppdraget å hente ut de aller mest nødvendige eiendelene som folk trenger for at hverdagen skal kunne fungere.

Nødvendig utstyr som briller, PC, høreapparat, medisiner samt hjelpemidler som gåstoler og elektriske rullestoler, er blant gjenstandene som ble hentet ut i første fase.

Stor innsats fra brannvesenet

– Et helt legesenter ble flyttet for etablering i andre lokaler. Det samme gjelder en fotpleieklinikk. Viktige arbeidsbiler til for eksempel taktekkere, elektrikere og andre håndverkere, ble også hentet ut. Dessuten ble uskadde matvarer for betydelige summer hentet ut fra lokale næringsdrivende, sier Neverdal.

Til sammen ble også over 400 boliger besøkt og over 300 biler hentet ut av området.  Søppel og mat med kort holdbarhet ble også fjernet fra boliger som var forlatt i full fart rett før nyttårsfeiringen. Boliger ble sikret med hengelås, vinduer sikret og vannskader ble avverget. Aldri før har en så stor restverdiredningsaksjon blitt gjennomført her i landet.

Arbeidet ble ledet av Øvre Romerike Brann og Redning som hadde hovedansvaret, mens Finans Norge bidro med organisering og finansierte hele aksjonen. I seks uker pågikk aksjonen som hadde base i Kulturhuset i Gjerdrum. Formålet var å redde ut mest mulig av verdier. Brannmannskaper fra Nedre Romerike, Follo, Oslo, Kongsberg, Hamar, Gran og Lunner deltok i tillegg til de lokale mannskapene.

– Hele aksjonen var preget av grundig og nøyaktig organisering, samt tett og godt samarbeid mellom private og offentlige aktører. Blant annet måtte nøkler samles inn til boliger som skulle besøkes, sier Neverdal.

Evakuerte boliger tømt

Fortsatt er rundt 200 mennesker evakuert fra boligene sine.

Boligene som fremdeles er evakuert, bortsett fra noen ytterst mot raskanten, er nå tømt for møbler og annet inventar slik at dette ikke skal bli ødelagt av kulde og fukt.

Samtidig har en rekke beboere fått hentet ut ting med affeksjonsverdi som fotoalbum, kunst, bunader, eller barnas kosedyr.

– Tiden etter skredet har selvfølgelig vært svært vanskelig for mange. Det er beundringsverdig hvordan de berørte klarer å få sammen en slags hverdag igjen, sier Neverdal i Finans Norge.

Om Restverdiredning (RVR)

RVR er et samarbeid mellom Brannvesenet og forsikringsnæringen for å redde mest mulig av verdier etter branner og vannskader. Forsikringsnæringen står gjennom Finans Norge for driften og finansieringen av RVR. RVR sparer årlig næringen og samfunnet for store beløp.

Mer informasjon på Restverdirednings nettsider