Frivillig kredittsperre

Gå til hovedinnhold

Frivillig kredittsperre

Illustrasjonsbilde fra et kundesenter. Foto.

Frivillig kredittsperre innebærer at du sperrer deg selv mot kredittvurderinger, slik at du blant annet ikke kan søke om forbrukslån og kredittkort.

Samtidig er det en ekstra trygghet om du utsettes for ID-tyveri. Frivillig kredittsperre er det samme som en selvvalgt sperre mot selve kredittvurderingen. Dersom du som er sperret søker om forbrukslån, kredittkort eller lignende, vil du derfor få avslag, siden dette er søknader som krever en kredittvurdering.

Selvdisiplinerende

Kunder som har problemer med sin personlige økonomi kan be om at det settes en kredittsperre på dem. Dette er et virkemiddel som kan virke selvdisiplinerende dersom man har problemer med å begrense pengebruken. Etter individuell samtale kan banken også kreve at det settes slik kredittsperre på kunder.

Vær klar over at en slik kredittsperre må meldes inn flere steder. De vanligste er EVRY, Experian, Bisnode og Creditsafe. Selskapene har egne nettsider for sperring, og det må brukes BankId for slik sperring. Kredittsperren er frivillig, og den kan oppheves når som helst igjen av vedkommende selv.

Ta kontakt med banken

Du kan ta kontakt med banken dersom

  • du har god økonomi, men trenger noen tips for å skaffe deg bedre oversikt
  • du er i en mer utfordrende situasjon og ser at pengene ikke strekker til
  • du trenger hjelp til å komme over en midlertidig økonomisk kneik
  • du er i økonomisk krise

Vær klar over at ikke alle bankene kan hjelpe til med alt på denne listen. Du bør derfor ta kontakt med banken for å avklare hva som kan være aktuelt for deg i din situasjon.

Slik kan banken hjelpe deg (lenke til listen)