I dag omfatter negative renter først og fremst de innskuddsrentene bankene tilbys i sine respektive lands sentralbanker. Personer og bedrifter kan vanligvis ikke ha innskudd eller lån i sentralbanken. Negative renter på bankenes innskudd i sentralbankene har også ført til negative renter på lån mellom banker, f.eks. i Sverige.
Figur: Svenske sentralbankens styringsrente og pengemarkedsrente i Sverige
I obligasjonsmarkedet har vi etter hvert mange eksempler på negativ rente, målt som den avkastningen (yield) kjøper (investor) oppnår. Det gjelder både stats- og selskapsobligasjoner, men også såkalte Covered Bonds – obligasjonsgjeld utstedt med pant i en masse med underliggende verdier (mest vanlig er boliger og næringseiendom).
Den pålydende renten (kupongrenten) er null eller positiv, men kjøperen av obligasjonen betaler en overkurs (over pålydende verdi) som gjør at avkastningen (yielden) blir negativ. Med andre ord; den pålydende renten er ikke tilstrekkelig til å kompensere for den overkursen kjøperen betaler.
Hvorfor investere i noe som i dag gir lav eller til og med negativ yield? Hvorvidt investoren ender opp med tap på investeringen avhenger av flere forhold enn yielden. Investoren kan for eksempel selge obligasjonen før forfall til en høyere pris enn han/hun selv betalte, og dermed innkassere en kursgevinst. For øvrig vil en marginal negativ avkastning kunne være mer gunstig dersom alternativet er en investering som gir større negativ avkastning.