Men BankIDen min får du aldri!

Gå til hovedinnhold

Men BankIDen min får du aldri!

Gry Nergård

BankID er en fantastisk oppfinnelse! Jeg slipper å gå i banken, til NAV, til ligningskontoret, i butikken og på billettkontoret, jeg ordner alt ved å bruke BankID.

BankID er min digitale signatur og min digitale legitimasjon. Den er mitt digitale jeg. Som en digital superhelt kan jeg gå dit jeg vil med brikken min, åpne dører, få informasjon, kommunisere, inngå avtaler og betale. It’s a kind of magic!

Så som i dataspill

Så som i dataspill finnes det skurker også i det virkelige digitale livet. Denne sommeren har vi hørt om to ulike typer tyver.

Den ene gruppen er de organiserte kriminelle, som overtaler folk – gjerne noen som allerede har gjeld til kriminelle nettverk – til å gi fra seg BankID-kodebrikken sin. Med denne og de nødvendige passordene manipulerer de opplysninger og får tatt opp store lån i navnet til eierne av brikkene.

Den andre gruppen misbruk skjer dessverre i familien eller blant andre nærstående. Ektefeller og samboere som bruker hverandres BankID, eller det kan være foreldre som hjelper barn eller barn som hjelper foreldre med nettbank eller annet som gjør at de får tilgang til den andres BankID. Som de organiserte kriminelle tar noen av disse også opp lån i den andres navn.

Tillit

Særlig denne siste gruppen svindel, hvor du altså kan oppleve å havne i stort økonomisk uføre på grunn av noen i din familie eller nærmeste omgangskrets, er også en stor personlig belastning. Noen du har eller hadde tillit til, har brutt denne tilliten.

Det er ikke vanskelig å forstå at du i en slik situasjon mener det er urettferdig av banken å kreve at du skal betale tilbake lånet. Du er jo blitt lurt!

Ansvar

Som superhelt i ditt eget digitale liv har du imidlertid også et stort ansvar. Akkurat som du har det i den tradisjonelle, vanlige verden.

Du ville vel aldri skrevet navnet ditt på en mengde blanke ark, og latt noen skrive avtaler om hva som helst med hvem som helst i ditt navn på arkene etterpå? Eller blitt med noen i et møte, med f.eks. banken, og signert et dokument uten å vite hva det handlet om?

På samme måte må du aldri gi noen BankIDen din til noen. Ikke. Til. Noen.

Men…

Joda, jeg hører deg! «Men… jeg må hjelpe min gamle far med nettbanken. Han greide det godt før, men ser ikke så godt lenger. Dessuten er jo jeg en ærlig fyr»!

Det er klart du skal hjelpe din gamle far med nettbanken! Men da bør dere ordne med en disponentavtale. Det betyr at dere inngår en avtale med banken om at du kan logge deg inn med din BankID i hans nettbank. Da vil alle kunne se at det er du som har vært der, og hva du har foretatt deg. Så slipper både far, banken og de andre arvingene å lure på det.