bloggarkiv

Gå til hovedinnhold

Bloggarkiv

Her finner du alle blogginnlegg fra Tom Staavi.

Håndhevelse av sanksjoner mot Russland

EUs nye sanksjoner mot Russland har som hovedsiktemål å ramme Russlands krigsmaskineri. De vedtatte sanksjonene er omfattende og kraftfulle. Norge har fullt ut sluttet seg til EUs sanksjonsregime. Gjennomføringen av sanksjonene mot Russland medfører imidlertid også flere utfordringer. 

Handlingsregelen for dummies

For de av oss som trenger en enkel forklaring på sammenhengen mellom oljepengebruken i statsbudsjettet, oljefondet og handlingsregelen. 

IPS er pensjonssparing for alle

Et viktig premiss for reformen av folketrygden og endringene i tjenestepensjon, var at man skulle ha en tredje pilar: En individuell pensjonsspareordning. Dette er et løfte politikerne ga for å gjennomføre harde grep for å gjøre folketrygden bærekraftig. IPS er en mildt skattefavorisert ordning som norske pensjonssparere har sluttet opp om.

Gjentar rådet om å redusere oljepengebruken til 2 prosent

Da sentralbanksjef Øystein Olsen for noen år siden foreslo å kutte handlingsregelen fra 4 prosent av fondet til 2 prosent, ble forslaget skutt ned før gjestene hadde rukket å gå fra Norges Bank-bygget til middagen på Grand. I år er ikke Olsen like direkte, men han gjentar anbefalingen.

Handlingsregelen for dummies

For de av oss som trenger en enkel forklaring på sammenhengen mellom oljepengebruken i statsbudsjettet, oljefondet og handlingsregelen, oppdaterer jeg min gamle slager. 

Handlingsregelen for dummies

For de av oss som trenger en enkel forklaring på sammenhengen mellom oljepengebruken i statsbudsjettet, oljefondet og handlingsregelen, oppdater jeg min gamle slager. 

Svaret er ikke mindre, men mer kapitalisme

Økende ulikhet og stagnerende lønninger mange steder skaper politisk ustabilitet. Det er lett å skylde på kapitalismen og globaliseringen. Men kanskje er ikke svaret mindre kapitalisme, men mer. I betydning av flere selskaper i hver sektor og økt konkurrans...

Illustrasjonsbilde.
Foto: tang90246/Adobe Stock Photo.

Norske banker er ganske ålreite

Nylig slapp Finanstilsynet sin halvårlige gjennomgang av aktørene i det norske finansmarkedet. Tilsynet er bekymret, det er jobben deres, men tallene viser at norske banker utviser godt bankhåndverk.

Når kjeft er det eneste du kan få

Den siste tiden har flere banker vært i hardt vær på grunn av mistanker om at de er utnyttet til hvitvasking av penger. Arbeidet mot hvitvasking og økonomisk kriminalitet er en spesiell type oppgave. Det beste du kan oppnå, er at ingen bryr seg. Den eneste...

Illustrasjonsfoto av en hånd som kommer ut av pcen og tar et kort ut fra en lommebok

Bitcoinhypen er over, det er nå det begynner

Flere, blant annet Dagens Næringsliv, har beskrevet Bitcoin som en flopp. Jeg tror det er alt for tidlig å si. Vi har antagelig knapt sett begynnelsen på kryptovaluta og blokkjeder.

Illustrasjonsfoto: digitalisering av penger

Jeg er så lei

Vi er i ferd med å legge et all time high-år bak oss. All time high i kokkoangrep på politikere, blindt og unødvendig raseri i sosiale medier og i manglende evne til å skille sant og usant. Aldri før, i alle fall ikke så lenge jeg har vært våken, har samfunnsdebatten pågått med større skylapper enn i år.

Handlingsregelen for dummies

For de av oss som trenger en enkel forklaring på sammenhengen mellom oljepengebruken i statsbudsjettet, oljefondet og handlingsregelen, oppdaterer jeg min gamle slager. 

Bankenes rentemargin og forbrukernes oppgave

Å lage ett tall som uttrykker bankenes rentemargin, er vanskelig. Lånerenten varierer fra kunde til kunde, og innlånskostnaden til bankene er sammensatt og varierer fra bank til bank. Dette bør bekymre forbrukerne lite. Deres viktigste oppgave er å sørge for enda hardere konkurranse mellom banker.

Ikke en svarteliste

Etter DNs oppslag i helgen, kan man få inntrykket av at bankene opererer med hemmelige svartelister som påfører helt tilfeldige mennesker store problemer. Dette er feil. Politikerne har vedtatt lover som pålegger finansnæringen i hele verden å følge ekstra...

DNs forside 18. august 2018 om svarteliste. Faksimile.

Forbrukerrådet jukser med tall

Når Forbrukerrådet skal presentere forbrukerklagestatistikk, manipulerer de tallene for å stille noen bransjer, som Forbrukerrådet har valgt ut som ekstra ille, i et dårlig lys. De forleder til og med sin egen minister, barne- og likestillingsminster Linda Hofstad Helleland, som kommenterer tallene på sviktende grunnlag. 

Til London for å prate ned boliglånsrenten din

Handelskrig, Brexit og en gryende renteoppgang. Det er bakteppet når en samlet norsk finansnæring, finansminister Siv Jensen, sentralbanksjef Øystein Olsen og finanstilsynssjef Morten Baltzersen møter over 100 analytikere og pengeforvaltere fra hele verden ...

London i sol. Foto.
Foto: Shutterstock.

Mark Carney: Reguler kryptovalutaer

Kryptovalutafansen drømmer om et selvregulerende finansvesen uten mellommenn og sentralbanker. Da har de valgt å kjempe mot noen av klodens sterkeste institusjoner. Det er en kamp de er dømt til å tape, eller måtte inngå kompromisser med. Som The Clash sang: «I fought the law and the law won».

Endelig kan det bli egen pensjonskonto

Jeg er en av dem som i mange år har ivret for å gjøre pensjonssystemet enklere. For meg betyr enklere å samle pensjonspengene ett sted. Det ser nå ut til å bli en realitet. Den store uenigheten handler om hvem som skal ha ansvar for å skaffe deg en god avtale for din aktive pensjonssparing, du eller din arbeidsgiver.

Katastrofen Trump, ett år etter

Etter møter med media, lobbyister, politiske analytikere og tenketanker i Washington, trer det frem et skremmende bilde av amerikansk politikk som dysfunksjonell, korrupt og med en president som best kan sammenlignes med gift for samfunnet.

Tom Staavi i Washington Post. Foto.
Finans Norges informasjonsdirektør, Tom Staavi, på besøk i Washington Post.

Handlingsregelen for dummies

For de av oss som trenger en enkel forklaring på sammenhengen mellom oljepengebruken i statsbudsjettet, oljefondet og handlingsregelen, oppdater jeg en gammel slager. 

Bare samarbeid kan stoppe cyberangrep

Regjeringen lanserer en strategi som skal styre nasjonens arbeid med blant annet cybersikkerhet og arbeid mot ulike former for cyberkriminalitet. Regjeringen varsler også at den vil søke medlemskap i Natos hub for ekspertise om cyberforsvar. Det er klokt. 

Terninger med bokstavene RISK på. Foto.

Hva er etisk forvaltning?

Fondsporteføljen til Jonas Gahr Støre har ledet til en ny debatt om etisk forvaltning. Ett er sikkert, velger du en av de norske forvalterne for dine sparepenger, skal det godt gjøres å ikke få en etisk god nattesøvn. 

Jonas Gahr Støre. Foto.
Foto: Bernt Sønvisen/Arbeiderpartiet

Når eiendomshaien tåredryppende raser mot formuesskatten

Bjørn Dæhlie raser mot formuesskatten, meldte VG på fredag. Men det gjorde han ikke. Tvert imot hadde han interessante refleksjoner om hvor mye mer utfordrende det er å være entreprenør enn idrettsutøver.

Civita-møte. Foto.
Fra Civita-møtet med Bjørn Dæhlie. Foto: Tom Staavi.

Krigen mot gjelden

Alle er bekymret for veksten i gjeld og nivået på den. Men hvor dramatisk er det egentlig?

Sørenga sett fra gangbrua. Foto.

BSU er ikke en ordning for de rike

Mange tar til orde for å fjerne BSU-ordningen fordi de mener det er en spareordning som treffer de velstående. Statistikken forteller dem det. De bommer.

Bilde av en sprukken sparegris med plaster på

Sparegrisens fremtid

Viktige beslutninger om oljefondet og derfor norsk økonomi i ti-år fremover, tas nå. Den bør interessere flere enn bare de innvidde. 

Bilde av en sparegris, kalkulator og penn
Foto: Shutterstock

Handelspolitisk kick-off

Normaliseringen av forholdet mellom Kina og Norge, kan vise seg å bli Solberg-regjeringens viktigste seier. Blant NHOs medlemsbedrifter er det lutter glede og enorm tro på vekst i eksport til Kina. 

Shanghai skyline - foto Sean Pavone - Shutterstock
Shanghai skyline. Foto: Sean Pavone/Shutterstock

Pensjon og kostnader

Jeg har, om jeg skal si det selv, vært med på å utvikle mye bra innhold på nettet. Problemet er at det hjelper så lite om du ikke klarer å få stoffet høyt opp på én av nettets trafikkmaskiner, eller å få det til å rulle i sosiale mediekanaler eller om folket er så interessert at de i horder leter seg frem selv. Tidvis opplevde vi at nær ingen fant frem til innholdet vi hadde...

Handlingsregelen for dummies

Dette er en gammel slager jeg oppdaterer for de av oss som trenger en enkel forklaring på sammenhengen mellom oljepengebruken i statsbudsjettet, oljefondet og Handlingsregelen. 

Om god bankrådgivning

Det kan kokes mye suppe på en spiker, men interessant blir suppa sjelden. 

Et gledelig løft i fremtidstroen

Finans Norges ferske måling av forbrukertillit viser et kraftig løft i tillit i tredje kvartal for alle regioner, aldre, inntekts- og utdanningsgrupper. Det gir grunn til optimisme selv om det ikke betyr at norsk økonomi er friskmeldt.

Nå skal vi skilles, Angela

Britene vil skilles fra EU, men begge parter må samarbeide også videre. Nå gjelder det å finne en god form på det samarbeidet. Dyrt blir det uansett.

Brexit en vei og EU en annen vei. Foto.

Nei, ingen skal flytte Finanstilsynet til Brussel

Avstemningen i Stortinget om å formalisere det norske Finanstilsynets relasjon til det europeiske tilsynet har vekket til live EU-debatten. Og EU-debatter blir styrt mer av følelser enn fakta. 

Evig eies kun et dårlig rykte

Den norske finansnæringen er liten, effektiv og bidrar med betydelig verdiskapning til det norske samfunnet.

Enorm og uforklarlig kjønnsforskjell

Basert på noen enkle spørsmål, dokumenterer nye tall at kvinner i alle aldre har lavere kunnskap om personlig økonomi enn menn. Det er forstemmende og henger i verste fall sammen med kjønnsroller. Derfor bør personlig økonomi få vesentlig økt oppmerksomhet i skoleverket.

Negativ rente også i Norge?

Norges Bank kuttet styringsrenten fra 0,75 til 0,5 prosent. Likevel var nok den største nyheten at Norges Bank ikke utelukker negativ rente også i Norge. 

Finansnæringen til London for å redusere din lånerente

I dag arrangerer Finans Norge for første gang en kapitalmarkedsdag på vegne av hele finansnæringen i Norge. Målet er at du skal få lavere rente på lånet ditt og høyere rente på innskuddet. 

Finans Norges kapitalmarkedsdag i London. Foto.
God respons på Finans Norges kapitalmarkedsdag i London.

Økonomi er frihet, også kvinnefrigjøring

Det er nedslående at man på kvinnedagen i 2016 fortsatt påviser at kvinner er generelt mindre opptatt av egen økonomi enn menn. Frihet, herunder kvinnefrigjøring, det er å være økonomisk fri. 

Folkens, vi har et problem!

Å opprette Oljefondet og lage handlingsregelen er en bragd. Problemet er at oljeprisen og fondet økte så mye at handlingsregelen ikke har vært så asketisk som den var planlagt å være. Vi bør lytte til Produktivitetskommisjonen og vi bør motivere til økte...

Jørn Rattsø. Foto.
MANER TIL ARBEID: Produktivitetskommisjonens andre rapport fokuserer særlig på offentlig sektor og utdanningssystemet i Norge. (Skjermdump fra Regjeringens nettsider, Produktivitetskommisjonens pressekonferanse.

Hårreisende pensjon

Å utvikle et godt system for tjenestepensjon, hører ikke hjemme i sene nattetimer hos Riksmegleren. Det er gledelig at LO og NHO er enige om at pensjonsdiskusjonen bør føres utenfor lønnsoppgjøret.