bloggarkiv

Gå til hovedinnhold

Bloggarkiv

Her finner du alle blogginnlegg fra Ellen Bramness Arvidsson.

Britene overrasket over brexit-virkeligheten

Det er fascinerende å se hvor overrasket britene er over at de nå får det akkurat som de ville. Når brexit er i ferd med å bli virkelighet, er de kanskje overrasket over hva de ville.

Illustrasjonsfoto.

One size does not fit all …

«Finansnæringen spiller en sentral rolle for å sikre at den europeiske økonomien arbeider for menneskene i Europa i disse utfordrende tidene.»

illustrasjon
Foto: EU-Kommisjonen

Forbud mot handel med sveitsiske aksjer

Så skjedde det. I dag - mandag 1. juli - står sveitsiske børser uten bedømning som ekvivalente til EU. Som svar har regulerende myndigheter i Sveits forbudt handel med sveitsiske aksjer på europeiske børser. Indre markeds-aktører kan risikere bøter eller opp til tre års opphold i sveitsisk fengsel hvis de bryter dette forbudet. 

Parlamentsvalget i EU: Økt polarisering

Valget til Europaparlamentet som finner sted denne uken kan gi resultater som overrasker og byr på utfordringer. Noen opinionsmålinger viser at anti-europeiske partier kan ta mer enn en tredjedel av setene i parlamentet. Selv om det er mye som skiller disse...

EU-flagg blått med stjerner

Vi nærmer oss Brexit-sluttspill – og finansnæringen er en brikke

Statsminister Theresa May talte til Nordisk råd i Oslo denne uken. Hun understreket at Storbritannia skal forlate EU, ikke Europa. Tvert imot har landet et sterkt ønske om å samarbeide med likesinnede land – som de nordiske – for å forsvare, men også...

Brexit sjakk flagg Storbritannia EU
Sluttspillet om Brexit er igang. Bilde: Shutterstock

EØS og følelser

Da vi byttet justisminister i påsken, hørte jeg en teori om at alt bråket egentlig var en kjempestor avledningsmanøver for å sikre flertall i Stortinget for EUs tredje energipakke og norsk tilslutning til EUs reguleringsmyndighet på energiområdet ACER.

Brexit er viktig for norsk finans

Donald Tusk mottok brevet fra Storbritannias statsminister Theresa May som kunngjorde at landet vil forlate den Europeiske Unionen onsdag den 29. mars. Dermed begynner de 24 månedene som markerer slutten på den britiske deltagelsen i EU.

Elektronisk person – smak på det

Retten til å påta seg ansvar hører sammen med evnen til å bære ansvaret. Det er helt grunnleggende i et moderne samfunn. Uten denne evnen ville vi ikke kunnet inngå juridisk bindende avtaler med hverandre, og vi ville heller ikke hatt noen finansnæring. 

Mann håndhilser på robot. Foto.
Foto: Willyam Bradberry/Shutterstock

Utfordringer og omveltninger i Middelhavet

Da rådspresident Donald Tusk talte ved åpningen det nye presidentskapet i EU understreket han symbolikken i at det er nettopp Malta som har ansvaret denne våren. Malta er en øy i Middelhavet, en øy som har vært en del av Romerriket, vært regjert sicilianere, angevinere (franskmenn), Hohenstaufen (tyskere) og var under Aragón (Spania) fra 1287. Etter å ha vært i Johanitterord...

Et juleønske

Det italienske bankvesenet står på randen av konkurs. Veksttakten i EU er fortsatt lav og det finnes få lyspunkter. Hva er det egentlig som har skjedd de siste 10 årene?

Banca d'Italia. Foto.
Foto: Sandro Pavlov / Shutterstock.com

Dystert med labre utsikter

Orkanen Matthew hang tungt over Washington da årsmøtene i Verdensbanken og det internasjonale pengefondet gikk av stabelen  i forrige uke. Det passet godt at møtetemaene kan oppsummeres med «økonomisk lavtrykk med labre utsikter» 

Finansnæringen er nå med i det indre markedet

Med fredagens beslutning i Alltinget på Island er tilsynsfloken løst. Den norske finansnæringen er nå formelt en del av det indre markedet i EU. Nå starter jobben med å implementere en mengde EU-lover i norsk lovverk.